Kremlík: Majetkové zájmy státu byly v konkrétní věci ochráněny, a to za součinnosti s ostatními složkami státu

06.02.2020 17:56

Komentář na facebookovém profilu k aktuálním kauzám na resortu dopravy.

Kremlík: Majetkové zájmy státu byly v konkrétní věci ochráněny, a to za součinnosti s ostatními složkami státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Kremlík

Považuji za vhodné se vyjádřit k některým otázkám zveřejněným v mediálním prostoru. Příslušné státní složky informovaly o určitých skutečnostech a o vlivu určitých zájmových skupin v rezortu dopravy.

Na tyto skutečnosti jsem, mimo jiné, na poradě ministra a po prvotní analýze možných dopadů reagoval doporučením změny koncepce v konkrétní záležitosti tak, aby stát sám provozoval určité činnosti. Toto řešení se jevilo navíc ekonomicky pro stát výhodnější. V návaznosti na prosazování změny koncepce za účelem přímého výkonu určitých činností státem došlo k nestandardnímu jednání ze strany určité osoby. Na toto jednání jsem reagoval pisemným pokynem, aby nedošlo k uzavření konkrétních smluv.

Následně, po obdržení právní analýzy a po vyhodnocení dalších ucelených poznatků, jsem se osobně setkal s ředitelem konkrétní státní složky. Na osobním jednání jsme analyzovali situaci a další možný postup ve věci, včetně možnosti zajištění informací pro možné budoucí procesní využití. Diskuse byla vedena rovněž v rovině přijetí systémových opatření.

O správnosti mého postupu svědčí i to, že mnou navrhované řešení přímého výkonu činností státem bude realizováno. O přijatých opatřeních na úrovni ministra jsou vedeny záznamy. Majetkové zájmy státu byly v konkrétní věci ochráněny, a to za součinnosti s ostatními složkami státu. K utajovanými skutečnostem nelze cokoli sdělit.

Mohu pouze konstatovat, že příslušné státní složky mají relevantní informace i o jiných skutečnostech, kde se podařilo zabránit poškození majetku státu nebo případně identifikovat osoby v řídících strukturách, které potenciálně představovaly bezpečnostní riziko. Bez znalosti všech informací a časové souslednosti a bez znalosti utajovaných informací, včetně identifikace všech osob a všech veřejných zakázek, jsou mediální vyjádření kohokoli zcela mimo rámec skutečného stavu věci.

Nemohu se vyjádřit ani k tomu, zda státní složky se mnou ve věci jednaly i po mém odvolání z funkce, či zda dokonce doporučily určité řešení. Je tedy nepravdivé tvrzení, že by k oznámení určitých relevantních skutečností státním složkám došlo na základě sms. Stalo se tak na osobním jednání. Je nepravdivé tvrzení, že nebylo reagováno na konkrétní poznatky. Naopak, byla přijata opatření, o kterých jsou záznamy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…