Krkoška (ANO): Největší část evropských zdrojů směřuje na provoz sociálních služeb

17.08.2020 18:20

Moravskoslezský kraj čerpá evropské peníze do sociální oblasti nejlépe v republice.

Krkoška (ANO): Největší část evropských zdrojů směřuje na provoz sociálních služeb
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

Z evropských zdrojů využije Moravskoslezský kraj v sociální oblasti mezi roky 2015 a 2022 více než 1,3 miliardy korun. Tyto peníze slouží nejen k investicím, ale také významně podpoří neinvestiční projekty, které pomáhají zvyšovat kvalitu sociálních služeb. Mezi regiony je Moravskoslezský kraj v čerpání evropských prostředků v sociální oblasti nejaktivnější.

„Největší část evropských zdrojů směřuje na provoz sociálních služeb, v tomto programovém období na ně náš kraj celkově získá okolo miliardy korun. Velmi úspěšní jsme i při žádostech o příspěvek na rozvojové projekty, které zvyšují kvalitu poskytovaných služeb v regionu. Celkově jsme na tyto rozvojové projekty získali necelých 300 milionů korun, což je zdaleka nejvíce ze všech krajů v republice. Prvenství máme i při čerpání dotací na neinvestiční projekty z Operačního programu zaměstnanost v odvětví sociálních služeb,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a evropské projekty Jan Krkoška a upřesnil, že projekty v sociální oblasti jsou financovány z Integrovaného regionálního operačního programu, Operačního programu zaměstnanost a Operačního programu životní prostředí.

Mezi nejvýznamnější investiční projekty, které podpořila Evropská unie, je kompletní revitalizace bruntálské organizace Sagapo. Na výstavbu nových domovů pro osoby se zdravotním postižením, chráněné bydlení a vytvoření sociálně terapeutických dílen kraj z Evropy získal 68 milionů korun. Na evropské zdroje si kraj sáhl i při rekonstrukci Domova Březiny v Petřvaldu, získal na ni 6 milionů korun.

„Kromě hezkého prostředí a stabilního provozu sociálních služeb považuji za nesmírně důležitý profesionální a lidský přístup pracovníků a lidí v sociálních službách. Proto je skvělé, že jsou z evropských prostředků dotována i vzdělávání, supervize nebo odborné konzultace. Zajímavý je například projekt takzvaných peer konzultantů. Tedy lidí, kteří si prošli duševním onemocněním a po zotavení pomáhají těm, kteří onemocněním právě trpí. Je to skvělý způsob, jak začleňovat osoby s duševním onemocněním do společnosti a posílit jejich vnímání sebe sama a svých schopností,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a dodal, že evropské peníze pomáhají i při vzdělávání a zvyšování kompetencí neformálních pečovatelů, kteří se starají o blízkou osobu se zdravotním postižením. Další evropské prostředky pomáhají zefektivnit systém sociální pomoci rodinám s dětmi tak, aby se předcházelo umisťování dětí mimo biologickou rodinu, také jsou využívány ke zdokonalení systému náhradní rodinné péče. Konkrétně projektová aktivita Moravskoslezského kraje provázení žadatelů o náhradní rodinnou péči nemá v rámci celé ČR obdoby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.