Krnáčová (ANO): Praha chce zjednodušit rozhodování o obnově kulturních památek

28.08.2018 15:48

Rada hl. m. Prahy využila své zákonodárné iniciativy a projednala návrh novely zákona o památkové péči. Ta by měla pomoci urychlit práce na obnově kulturních památek a nemovitostí, které nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se na památkově chráněném území. Návrh musí ještě schválit zastupitelé.

Krnáčová (ANO): Praha chce zjednodušit rozhodování o obnově kulturních památek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Rozhodování orgánů státní památkové péče by do budoucna nemuselo nutně podléhat vyjádření Národního památkového ústavu. Hlavním smyslem navrhované změny je urychlení prací na obnově některých kulturních památek a nemovitostí v centru Prahy.

„Z našeho pohledu je současné znění příliš komplikované. Proces povolování je dvoustupňový, přičemž definitivní slovo už dnes mají magistrátní památkáři. Jde tedy hlavně o zjednodušení celého procesu,“ vysvětluje primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Podle současné právní úpravy má vlastník kulturní památky, zamýšlí-li provést údržbu, opravu nebo jinou úpravu kulturní památky, povinnost předem si vyžádat závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Jde-li o národní kulturní památku, tak si musí zažádat o závazné stanovisko krajského úřadu. Povinnost vyžádat si závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností má ale i vlastník nemovitosti, která není kulturní památkou, ale je například v památkové rezervaci či zóně. To by měla novela také změnit.

„V podstatě ubude jeden byrokraticky krok, který je zjevně navíc, protože o ochranu památek se stará už odbor památkové péče. V Praze je teď situace taková, že Národní památkový ústav mnohdy nerespektuje lhůtu stanovenou zákonem, a tím se celé řízení nesmyslně prodlužuje. O novele bude rozhodovat ještě zastupitelstvo a já věřím, že ji podpoří, protože to je něco, co reálně městu může pomoci,“ doplňuje primátorka Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…