Kubalčík (KONS): Návrh na změnu volebního systému

12.12.2017 11:41

Podstatou návrhu Konzervativní strany je dvoukolový poměrný systém realizovaný v rámci jednoho volebního aktu - poskytnutí možnosti volit dvě strany s označením jedné z nich jako první.

Kubalčík (KONS): Návrh na změnu volebního systému
Foto: Redakce
Popisek: Logo Konzervativní strany

Již tradičně po volbách, dovoluji si nabídnout Vaší pozornosti návrh Konzervativní strany na změnu volebního systému pro volby do Poslanecké sněmovny (popř. krajských, městských a obecních zastupitelstev), tentokrát navíc v aktuální souvislosti, kdy se skupina 21 senátorů obrátila na Ústavní soud s požadavkem, aby současný volební systém do Sněmovny zrušil.

Podstatou návrhu Konzervativní strany je dvoukolový poměrný systém realizovaný v rámci jednoho volebního aktu - poskytnutí možnosti volit dvě strany s označením jedné z nich jako první. Jiným slovy: navrhujeme systém, ve kterém by volič mohl označit svoji "druhou volbu", tedy stranu, které má připadnout jeho hlas, pokud jím primárně volená strana dostane méně než potřebných 5% platných hlasů.

Smyslem této změny je odstranit vliv předvolebních průzkumů coby sebenaplňujících se proroctví. Naše země by se tak posunula od mediokracie k demokracii, což je žádoucí tím více, čím je politická moc s médii provázanější... Návrh dále umožňuje zachování uzavírací klauzule pro vstup do zákonodárného sboru (resp. zastupitelstev), tedy při přidržení se současného stavu co se týká míry složitosti ustavování funkčních vládních většin.

Jsme přesvědčeni, že takováto úprava způsobu volby i vyhodnocování hlasů by navíc vedla ke snížení počtu propadlých hlasů (byť se to po těchto volbách může zdát zbytečné, minulé zkušeností hovoří o opaku). K tomuto hlavnímu návrhu pak přidáváme několik dalších, nezávislých námětů.

Podrobnosti naleznete zde:

Pokud by Vás návrh Konzervativní strany zaujal, jsme připraveni k diskusi i k případné spolupráci na formulaci návrhu příslušné novely. Budeme rádi, pokud nám sdělíte Váš názor.

S uctivým pozdravem a přáním pokojného prožití zbytku Adventu, požehnaných Vánoc a co nejlepšího vstupu do roku 2018

Jan Kubalčík
předseda Konzervativní strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.