Kubera (ODS): Do stroje "sněmovna" když hodíte kuličku, tak vypadne krychlička

06.04.2016 20:40

Projev na 21. schůzi Senátu 6. 4. 2016 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu:

Kubera (ODS): Do stroje "sněmovna" když hodíte kuličku, tak vypadne krychlička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Do stroje Poslanecká sněmovna, když hodíte kuličku, tak vypadne krychlička. To je přesně příběh tohoto zákona. Ten návrh byl úplně o něčem jiném. Ale ona to není úplně legrace, protože mj. se tam změnil už několikrát se pokoušený návrh komunistické strany na téma změny svátku, ten tam vůbec nebyl předmětem, ale přesto se změnilo, že listopad 1989 byl posunut, byl mu předsunut Mezinárodní den studentstva. A byl tam ještě dodán Mezinárodní den seniorů, který už dávno takovým významným dnem je.

A já pro vaši informaci uvedu, jak to dopadá, když nastoupí inflace mezinárodních dnů.

Mám to hezky srovnané a budu číst rychle.

6. 1. Tři králové, 12. 1. Světový den manželství. 27. 1. Mezinárodní den památky obětí holocaustu. 28. 1. Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce. 28. 1. Den ochrany osobních údajů. 30. 1. Světový den pomoci malomocným. 3. 2. Světový den modliteb. 2. 2. Světový den mokřadů. 4. 2. Světový den boje proti rakovině. 11. 2. Světový den nemocných. 14. 2. Svátek zamilovaných. 14. 2. Světový den léčby zvukem. 20. 2. Světový den sociální spravedlnosti. 21. 2. Mezinárodní den boje proti kolonialismu. 21. 2. Mezinárodní den průvodců cestovního ruchu. 21. 2. Mezinárodní den mateřského jazyka. 22. 2. Evropský den obětí. 22. 2. Den sesterství. 1. 3. Mezinárodní den omylů v kalendáři. 2. 3. Mezinárodní den boje spisovatelů za mír. 6. 3. Den jódu. 8. 3. Mezinárodní den žen. 8. 3. ale také Světový den ledvin, takže nepít na Mezinárodní den žen, protože je Světový den ledvin... 10. 3. Evropský den památky obětem terorismu. 11. 3. Evropský den mozku. 15. 3. Světový den spotřebitelských práv. 15. 3. Mezinárodní den proti policejní brutalitě. 18. 3. Mezinárodní den nenávisti. 19. 3. Mezinárodní den invalidů. 20. 3. Světový den divadla pro děti a mládež. 20. 3. Světový den frankofonie. 21. 3. Mezinárodní den zdravého spánku. 21. 3. Světový den poezie...

Tam, jestli jste si všimli, tak je tam vyhlášen také Den seniorů, ke kterému dojdu, takže jednoznačně to souvisí s tímto zákonem o významných dnech. 22. 3. Světový den vody. 23. 3. Světový den meteorologie. 24. 3. Světový den boje proti tuberkulóze. 24. 3. Den Horské služby ČR. 27. 3. Světový den divadla.

Dobře, já budu vybírat jen ty pikantní. Takže 1. 4. Mezinárodní den ptactva. Vynechám Den dětské knihy... 2. 4. Světový den zvýšení povědomí o autismu, ale pozor, to přečtu, 3. 4. Mezinárodní den spodního prádla, ženy, pamatujte si to. 4. 4. Mezinárodní den proti nášlapným minám. 7. 4. Světový den zdraví.

Vynechám, vynechám, vynechám, monitoring diabetiků. 20. 4. důležitý den, Mezinárodní den svobody tisku. Pak 23. 4. Světový den knihy a autorského práva, ale pozor, 24. 4. Světový den laboratorních zvířat. Ale hned za ním, 25. Světový den malárie.

Vynechám, vynechám, sdružený kněz, to není příliš zajímavé. Mezinárodní den tance, to je hezké, 29. 4. Ale 30. 4. je hned Den pracoviště.

Pak tady máme květen, ten je velmi bohatý. Vezmu jen ty zajímavé. 3. 5. Den Slunce, 4. Den hasičů, ale 5. Mezinárodní den porodních asistentek, 5. také Den Evropy, 6. astma. Pak tu máme Den matek, ten je známý. Ale tenhle je výborný, 13. 5. je Světový den koktejlů, aneb Lufťákovo den. 13. 5. Falun Dafa. Ale 16. 5. znova Evropský den Slunce pro změnu. Pak 17. pro homofobii. Tyhle jsou tak těžké, že to ani nemůžu přečíst. Světový den kulturní diverzity pro dialog a rozvoj, to je úžasně dlouhé. Ale pozor, 24. 5. Evropský den parků. A 25. Ručníkový den, moc hezký, významný den. A pak také Týden solidarity, 25., s národy bez právního teritoria. Pak Den ztracených dětí, Den Afriky, Svátek sousedů 30. 5. A pozor, 31. Světový den bez tabáku, velmi zajímavý den.

A pak tady máme další měsíce, to je 6. měsíc, opět vyberu jen ty zajímavé. Mezinárodní den oceánů, 8. 6., abyste věděli, to jsou velmi důležité dny. Pak 16. 6. Den afrického dítěte. Ale 21. 6. Den hrdosti.

Souvisí to, já vám to nechám rozmnožit, abyste si to mohli přečíst. Je to celý rok, dal jsem si s tím práci, vynašel jsem si to, takže zopakuji znovu. Ten návrh, který byl podán do sněmovny proti tomu, který ze sněmovny vypadl, je naprosto jiný. Kromě toho zřejmě z důvodu rovnosti žen a mužů tam byla dodána ta Eliška pozměňovacím návrhem. Ale ovšem tím jsme se obklíčili, protože tam nemáme menšiny, nejsou tam gayové ani lesby, takže by bylo potřeba v rámci úplné korektnosti ten zákon doplnit. A protože souhlasím s panem senátorem Víchou, že je to zákon, který je v důležitosti téměř nedůležitý, tak navrhuji jeho zamítnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …