Kubera (ODS): Ministr financí s premiérem si na Facebooku vyměňují krátké zprávy. Lidé si rádi hrají. Zachrání nás Islámský stát

26.05.2016 20:24

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu zákona o hazardních hrách:

Kubera (ODS): Ministr financí s premiérem si na Facebooku vyměňují krátké zprávy. Lidé si rádi hrají. Zachrání nás Islámský stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Pan senátor Škromach tady řekl přesně tu větu, přílišná regulace nic neřeší. To je, myslím, to klíčové. Protože jsme to právě viděli na včerejším případu k mé velké radosti, jak dopadl – už ten název protikuřácký zákon sám o sobě evokuje, o čem to bylo. Předtím jsme slyšeli, že to je zákon na ochranu zdraví a nekuřáků. A právě proto dopadl, jak dopadl.

Ale já jsem chtěl něco jiného. Mě trošku vyděsil pan senátor Hampl, který říkal, že nějak začít musíme. Čímž naznačil, že budeme ještě pokračovat. Když to nebude stačit, tak půjdeme ještě dál a ještě dál. A ještě víc mě vyděsil pan senátor Michálek, a dokonce jsem četl, že některé banky už iniciativně samy začaly blokovat různé platby. Já vám zkusím představit ten ďábelský scénář blokování plateb, protože až stát, který nás, jak řekl jeden významný lékař, když nebudete jíst zdravě, tak my vás to naučíme zákonem. Takže vám stát začne blokovat platby za nezdravé potraviny, protože jakýsi dobrodruh usoudí, že nejíte zdravě, a proto když si budete chtít koupit bůček, tak taková platba neproběhne a vy si ho nebudete moci koupit.

Já jenom varuji předtím, my na to prostě nemáme. Facebook vznikl 4. února 2004. Před rokem 2004 by se nemohlo stát, že by si pan ministr financí s panem premiérem na Facebooku vyměňovali krátké zprávy. Vůbec by to nešlo. A tím byste byli méně naštvaní. Teď jeden napíše a druhý mu odpoví, teď se to stupňuje. Vy to máte na Twitteru, ten vznikl ještě později, jestli se nemýlím, nevím to datum.

Ale já jsem chtěl zmínit, že lidé si rádi hrají. Já jsem se zúčastnil všech debat o hazardu, které kdy byly. Ať to byly poslanecké, senátorské. Mě zaujal poker. Poker je také hazardní hra údajně. Mně by se líbilo, kdyby se poker stal olympijským sportem. Poker je totiž sport. Tak jako je profesionální fotbal, hokej, tak je profesionální poker. On není úplně založen na tom, že zatočíte nějakými válci, a tam vám něco buď vyjde, nebo nevyjde. U pokeru se musí přemýšlet. A samozřejmě je tam náhoda. Ale potom zakažme hazardní hru golf. Protože golf, který vypadá na první pohled jako sport, na druhý pohled si zkuste poker, když vítr fouká 8 m/s. Tak si to zkuste odhadnout, jak do toho máte bouchnout, aby to dopadlo, kam to má dopadnout. Já to neumím, takže jenom mi to říkají ti golfoví hráči, že je to složité.

Já jenom varuji, já se toho strašně bojím. Přesně proto mi vadí to blokování plateb. Oni to samozřejmě vždycky obejdou. Jediný, kdo nás může zachránit paradoxně, je Islámský stát. Protože jestli bude nějaký teroristický útok směřovat někam, tak vám skoro garantuji, a vzpomeňte si na má slova, že to bude právě black out, právě internet, protože když blokne celý internet, který nepůjde, tak to sice způsobí velké škody, ale hazard bude zabezpečen. Nikdo si nezahraje.

Já chci jenom varovat před tím, že každá dobrá myšlenka vede do pekel. To mně vadí jediné, já nebudu jiné paragrafy toho zákona napadat. Souhlasím s tím, že stát má být, pane ministře, hlavním garantem a regulátorem, nikoli obce. V celém světě je to stát, který si reguluje hazard, protože hazard je samozřejmě velmi výnosný byznys. A pokud to necháte jenom na obcích, tak to dopadne tak, jak jsem slyšel, kdo přijde s větší igelitkou starostovi, tomu hernu povolí, kdo s menší igelitkou... Dokonce v některých městech to je tak, že hrát se může jenom v hernách, v budovách, které patří městu. To je taky jako... Jinde zase říkají: Nemáme žádnou hernu v budovách, které patří městu, aby ukázali, jak bojují s hazardem. Je to velmi podobné jako s prostitucí. Ať děláme, co děláme, tak to úplně neuděláme. Ale opakuji znova, já budu podporovat ten pozměňovací návrh, který ponechá na soudu, aby rozhodl o tom, jestli se má, nebo nemá něco blokovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!