Kubera (ODS): Mně to připadá, že je to povodeň, a my se chováme, jako když nám kape kohoutek

11.11.2015 17:26

Projev na 14. schůzi Senátu dne 11. 11. 2015

Kubera (ODS): Mně to připadá, že je to povodeň, a my se chováme, jako když nám kape kohoutek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Já budu opravdu velmi stručný. Teď jsem se málem zase rozplakal, když jsem to poslouchal, akorát že trošku nevíme, kde se nacházíme. My se nenacházíme v tom, co si tady vyprávíme. Já nevím, jestli se díváte na televizi, nebo nedíváte, tak se zkuste dívat. A dívejte se pozorně. To přece ten problém už není ani islám, ten problém není už ani, jestli je to Sýrie, Afghánistán, to je úplně jedno. Kdyby takové množství lidí přišlo, a já nebudu žádnou národnost jmenovat, mohla by to být jakákoli národnost, tak v tomto množství je ta situace neudržitelná. To je něco úplně jiného.

My se tady zabýváme jedním drobným zařízením, ale já vám zkusím prognózovat. Už skoro bývalá kancléřka, až po ní nastoupí někdo jiný – a už se na tom intenzivně pracuje, tak ze dne na den, bez jakékoli konzultace, jak už se to stalo několikrát, uzavře hranice... A zkuste si představit, co se bude dít potom. Mně to připadá, že je to povodeň, a my se chováme, jako když nám kape kohoutek. Kdybych to tak přirovnal. Ta situace je v podstatě neřešitelná!

Proč jsem se vlastně přihlásil? Mě zaujalo to pokárání Ústavního soudu, že jsme člověka z Kamerunu dopravili do letadla nějakým nehumánním způsobem, snad dokonce na vozíku pro zavazadla, což je opravdu hrozné... Akorát se ptám, jak tedy paní kancléřka dopraví do letadel pět set tisíc uprchlíků, které bude vracet, a oni samozřejmě nebudou chtít dobrovolně do toho letadla. Vy byste chtěli, když už byste se tam jednou dostali? No ani omylem, tam by mě museli dotáhnout, do toho letadla. Když už tam jsem, zaplatil jsem nevím kolik tisíc eur, tak přece proto, že někdo řekl, že jsem ekonomický emigrant – což je mimochodem kategorie, kterou neumíte definovat, je to nesmysl. Kdo to bude rozhodovat, kdo je ekonomický, kdo je jiný, komu opravdu hrozí smrt, jak tady skáče sousedovi do zahrady a kdo si tam jenom přišel pro ořechy, protože jsem zrovna nebyl doma, to je tak těžké... To my si jenom pořád myslíme, že to umíme. Ale my to neumíme.

Ale podívejte se na ty záběry a podívejte se na odhady, o kterých mluví např. pan Cílek, kde se ta čísla pohybují v řádech. V řádech! Je to stejný problém, jako když se vám do novostavby nastěhuje jedna rodina – a to tady moc dobře známe, škoda, že tu pan ministr pro lidská práva není, aby nám to vysvětlil. A víte, co se stane v tom vchodu? Tam, kde umývali schody, kde byl pořádek, do týdne nikdo neumývá schody a celý ten vchod je jedním člověkem nebo jednou rodinou zdevastován.

A to přesně čeká Německo!

Vzpomínáte na ty fanoušky, co jezdí z Ostravy na Spartu a občas zastaví u benzinové pumpy a vezmou si, co potřebují, bagety... A ta chudinka paní, co tam sedí, tak jenom kouká. A takhle koukají v některých německých městech, jak si chodí do marketů... A když starosta napíše jakýsi leták, že je třeba v krámě platit, tak se z něj okamžitě stane, nevím, jak tomu říkají, xenofob, islamofob nebo něco jiného.

Já opravdu patřím k takovým kosmopolitům, já lidi rozlišuji jenom na hodné a zlobivé. Nemám žádné zábrany národnostní, ani žádné jiné, ale toto je přece problém množství!

Proboha, podívejte se zase večer. To, co všichni čekali, se nestalo, kupodivu, že zima přejde. Zaplaťpánbůh, že se to nestalo, protože ono by to všechny uklidnilo a na jaře by přišla další vlna. Ono se ani toto nestalo. Toto už žádné evropsky korektní řešení nemá. To vám garantuji. Žádné korektní řešení není! Ty povídačky o tom, jak ty pošleme, vybereme, jsou to nesmysly! A my budeme brzy to, co jsme teď zlikvidovali ty stany, pane ministře, tak je brzy budeme stavět, protože ta další vlna už půjde přes Českou republiku. A byl bych rád, kdybychom na to byli připraveni. My na to připraveni díky těmto dobrotrusům... Mně je taky líto, když vidím malé dítě někde tady v zařízení. To mi je líto, ale zrovna tak mi je líto českých malých dětí. A já si myslím, že my politici musíme být solidární, to je všechno možné, ale zeptal bych se hloupě, vždyť nejsme tak solidární ani k našim vlastním bezdomovcům! Takže na co si tady hrajeme? Ani to nedokážeme. A mám jich ve městě jenom padesát z padesáti tisíc lidí. A nevím si s tím rady. A tak, jak říkal pan senátor Čunek, nevíme si rady. Tady pan ministr, agentura už vyčerpá opět pomalu miliardu na sociálně nepřizpůsobivé a jejich výsledky budou jako vždycky tristní, protože takové řešení neexistuje. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.