Kubisková (Přísaha): Co vláda dělá pro to, aby rodinnou politiku podpořila? Absolutně nic

11.02.2023 19:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chystanému prodloužení věku odchodu do důchodu.

Kubisková (Přísaha): Co vláda dělá pro to, aby rodinnou politiku podpořila? Absolutně nic
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Víte, proč prý musíme tak pozdě do důchodu? Protože nám podle ministra Jurečky chybí za posledních 30 let zhruba 900 tisíc nenarozených dětí. Máme prý nízkou porodnost a pozdní návrat matek na trh práce. Co ale vláda dělá pro to, aby rodinnou politiku podpořila? Absolutně nic!

Místo aby rodinám pomohla a mladé lidi motivovala k zakládání rodin, dělá pravý opak. No uznejte sami! Nejdřív to byl nápad NERVU se zkrácením doby rodičovského příspěvku, potom odmítli zvýšit jeho výši z 300 na 380 tisíc a zamítli i jeho roční valorizaci o výši inflace. Teď chtějí pro změnu zrušit slevu na nepracujícího partnera! Ta činí 24 840 korun a uplatňuje jí asi 200 tisíc poplatníků, jejichž manžel či manželka mají příjmy nižší než 68 tisíc korun ročně. Typicky jde tedy o případy, kdy jeden z rodiny vydělává a druhý pečuje o dítě.

K tomu máme drahé bydlení, hypotéky a nedostatek předškolních zařízení. Chybí školky, jesle a s prodloužením hranice odchodu do důchodu zmizí i možnost hlídání dětí prarodiči.  Zkrátka samá „pozitiva a sociální jistoty“!

Kde mají tedy mladí lidé brát motivaci zakládat rodiny a přivádět na svět budoucí daňové poplatníky?! Jak se mají maminky dřív vracet na pracovní trh, když nemají hlídání pro své děti? To už vláda neřekne.

Přísaha jednoznačně podporuje rodiny s dětmi a preferuje pozitivní motivaci k zakládání rodin a k návratu na trh práce. Toho je možné dosáhnout především zvýšením kapacit předškolních zařízení, zajištěním dostatku školek, jeslí, valorizací rodičovského příspěvku a také podporou sdílených, zkrácených nebo částečných úvazků. Pokud chceme stabilizovat důchodový systém, musíme zároveň podpořit zvyšování porodnosti. Jinak se octneme v začarovaném kruhu a odchod do důchodu se bude stále jen posouvat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…