Kubisková (Přísaha): Stanjura se těšil na 100 miliard z válečné daně, je z toho 40 miliard

17.04.2023 15:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tzv. windfall tax.

Kubisková (Přísaha): Stanjura se těšil na 100 miliard z válečné daně, je z toho 40 miliard
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Kdo může za sekeru 60 miliard v rozpočtu a čím jí vláda zalepí? Stanjura se těšil na 100 miliard z válečné daně! Místo plánovaných 100 ale nakonec dostanou jen 40 miliard a to ještě budou rádi. Důvodem je zpackaná daň z nadměrných zisků (tzv. windfall tax), díky které hrozí Česku dokonce žaloby za dvojí zdanění. Zatímco totiž na evropské půdě vznikla společná dohoda o odvodu z tržeb za prodej energií nad rámec cenových stropů, naše vláda K TOMU vymyslela svojí vlastní windfall tax specialitu. Prosadila jí navíc jako přílepek k zákonu o DPH, což je podobně jako u valorizace penzí velmi nestandartní postup na hranici ústavnosti!

K tomu jí vláda zavedla POZDĚ, až od roku 2023. Firmy mezitím samozřejmě provedly daňovou optimalizaci, uměle stlačily zisk a vyvedly peníze do zahraničí. Takže vláda ostrouhá a zaplatí to zase kdo? My, občané na vyšších daních!

Otázkou je, kdo za tím stojí? Je vláda opravdu tak neschopná, nebo jde o cílený záměr lobbistů ODS? Posuďte sami.

Už při projednávání vzniku samotné daně byli k jednání přizváni např. i manažeři ČEZ, EPH a dalších velkých energetických skupin, mezi kterými jsou i významní sponzoři ODS. Zajímavý je také limit (6 miliardový úrokový výnos), který vláda stanovila pro zdanění bank. Na základě něho má být zdaněno jen 6 největších bank., zatímco zbylých cca 30 se zdanění vyhne. Jaká náhoda, že mezi 30ti šťastnými je např. i banka JaT, kde mají značné dispozice kmotři ODS a jejich firmy. To je samo o sobě diskriminační a opět zralé na žalobu.

Na základě historických zkušeností (vzpomeňme na neblahou dobu šéfa ČEZ Martina Romana a jeho transakce za éry Mirka Topolánka) si troufám říct, že byl zákon o dani z nadměrných zisků na zakázku vlivných lobbistů záměrně napsán tak, aby poškodil zájmy České republiky v jejich prospěch.

Ať tak či tak, jde o další naprosté selhání ministra financí Zbyňka Stanjury. Seknout se ve výpočtu o 60 miliard a zpackat tak podstatný zákon jenom dokazuje, že coby elektrotechnik, absolutně nerozumí financím a měl by proto ihned rezignovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy