Kučera (TOP 09): Nemám rád stát, jež nám říká, co máme a nemáme dělat o víkendu

09.12.2014 20:54

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 12. 2014.

Kučera (TOP 09): Nemám rád stát, jež nám říká, co máme a nemáme dělat o víkendu
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Dostal jsem několik výzev, abych můj projev zkrátil, tak ho tímto i zkrátím. Z počtu přihlášených vidíme, že o diskusi bude velký zájem. Do školy jsme chodili všichni, všichni chodíme k lékaři a rádi se k těmto tématům vyjadřujeme, nakupovat chodíme taky všichni, takže se asi také všichni budou chtít vyjádřit i k tomuto tématu.

Nicméně bych se chtěl dotknout několika bodů z tohoto senátního návrhu. Senátní návrh zakazuje prodej v obchodech v osmi vyjmenovaných svátcích: na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, o vánočních svátcích, 24. do 12 hodin, na Boží hod vánoční a na Štěpána celý den. A týká se to prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních, jak tady v návrhu vidím. Netýká se lékáren a zdravotnických zařízení, čerpacích stanic a prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících. Mě by třeba zajímalo, jak se bude rozhodovat o tom, co je místem zvýšené koncentrace cestujících. To jsem z návrhu nějak nepostřehl, jestli na to bude nějaká komise, či co. Ale asi by bylo zajímavé si to předem určit.

Taky by mě zajímalo, jak například budou otevřeny lékárny, které jsou součástí hypermarketů. Lékárna, která je součástí hypermarketu, bude mít bohužel zavřeno a bude v silné konkurenční nevýhodě lékárny, která je naproti v ulici a která samozřejmě ve vyjmenovaných dnech bude moct být otevřená. O výběru svátků se tady už zmiňoval kolega předřečník. Mě by skutečně zajímalo, jak navrhovatelé přišli na to, že zavřeno má být na Velikonoční pondělí, ale na velikonoční neděli, tedy na Zmrtvýchvstání Páně nebo Boží hod velikonoční, bude zavřeno, což je hlavní svátek velikonoční. Tak asi bude podle té logiky otevřeno. V neděli na hlavní svátek bude otevřeno, ale chápu, že je to svátek křesťanský a levicoví kolegové to moc nevnímají. Na svatého Václava bude prodej zakázán, 5. 7. na Cyrila a Metoděje bude povolen.

Vzhledem k tomu, jak je návrh postaven a vzhledem k dohodě v klubu TOP 09 navrhuji zamítnout tento návrh zákona v prvním čtení. Beru jako naprosto lichý argument, který tady zaznívá o tom, že nutí nějaké pracovníky obchodů pracovat o svátcích. Všichni víme, aspoň ti, kteří jsme řídili nějaké firmy, že naopak o sváteční směny je často největší zájem, že se na to lidé hlásí, protože dostávají stoprocentní příplatky a spíše vedoucí má problém jiný, že má na směnu přihlášených více lidí než méně. Trochu mě překvapuje, že tuto možnost pracovníků přivydělat si podporuje třeba odborový předák Středula se svým stotisícovým platem.

Nemám rád stát, který nám říká, co máme a nemáme dělat o víkendu, co máme a nemáme dělat o svátku, zda máme jít nakupovat, nebo zda se máme procházet v parku. Já si myslím, že to by mělo být asi na každém z nás, jak se rozhodneme a jakým způsobem chceme dotyčný svátek trávit. Nemám rád stát, který nařizuje soukromým subjektům, který nařizuje živnostníkům, kdy mají mít otevřeno a kdy musí zavřít, protože stát si myslí, že to pro živnostníky je nejlepší. V neděli a o státních svátcích nechodím nakupovat, nebo aspoň většinou, věnuji se raději jiným aktivitám. Nicméně nebudu brát právo těm, kteří chtějí trávit neděle v hyperkrámu, protože si tak představují ideálně strávený sváteční čas.

Znovu opakuji, navrhuji zamítnout tento zákon v prvním čtení po dohodě v klubu TOP 09. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…