Kučera (TOP 09): V Chorvatsku jejich EET skončilo

23.06.2022 22:02

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb.

Kučera (TOP 09): V Chorvatsku jejich EET skončilo
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Dobrý den, děkuji za slovo. Já jsem tehdy tady tedy byl. Že jdeme s kanónem na vrabce, nebudu říkat paní Schillerové, aby z toho nebyla smutná nebo veselá nebo jakákoliv. Já bych možná připomenul dvě věci. Já, když jsem tady poslouchal pana poslance Vomáčku, tak bych mu prostřednictvím pana předsedajícího chtěl říct, že já jsem tak lehce spočetl ten výběr, který tady zmiňovala paní předsedkyně Schillerová, a někde u čísla 110 miliard, kolik vybrala díky EET, jsem skončil, protože mi to dál už připadalo, připadalo úplně nesmyslné.

Chci jenom připomenout, že tehdy nejoptimističtější odhad, nejoptimističtější odhad ve studii, které, myslím, dělala firma BDO, či jak se jmenovala, tak bylo 20 miliard v roce 2022, 20 miliard, v roce 2022 ten pesimistický scénář byl 4 miliardy. Takže paní Schillerová se dostala dramaticky nad těch 20 miliard a ten optimistický odhad, což třeba na covid je velmi dobré, já věřím, že nás nefabulovala a že ta čísla říkala správně. Možná, že bych tady ještě připomenul mého předřečníka pana zpravodaje a dal tomu trošku politický rozměr, protože ten politický rozměr on tady zmiňoval, já bych to zasadil trošku do kontextu.

Už tady jeho předřečníci zmiňovali tu inspiraci v zahraničí, tak ta inspirace v Chorvatsku, v Chorvatsku, které v tu dobu se utápělo skutečně dramaticky v šedé ekonomice a mělo obrovské problémy. Tehdy to tam zaváděl nějaký agrobaron Todorić, agrobaron Todorić, kamarád Andreje Babiše. On ten agrobaron Todorić pak byl trestně stíhaný a odsouzený - nebo obviněný a snad i odsouzený - a tak to je taková trošku paralela i k tomu Andreji Babišovi, který v tuhle chvíli je taky trestně stíhaný, respektive obviněný z podvodu jako ten pan Todorić, který to zaváděl v tom Chorvatsku. V Chorvatsku to EET skončilo, to byl i ten model, který nás inspiroval, dopadlo velmi smutně.

A já bych chtěl tady velmi, velmi poprosit, abychom neprodlužovali tu agonii konce toho nefunkčního chorvatského modelu a jednou provždy ji ukončili. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace