Kukla (ANO): Do připravovaného rozpočtu na rok 2021 se dostanou zásadní investice a opravy

01.08.2020 8:39

Odbory krajského úřadu na Vysočině intenzivně připravují podklady pro tvorbu rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2021.

Kukla (ANO): Do připravovaného rozpočtu na rok 2021 se dostanou zásadní investice a opravy
Foto: archiv politika
Popisek: Zastupitel Kraje Vysočina Martin Kukla (ANO)

Stejně jako v minulých letech se jeho tvorba řídí schválenými zásadami, do kterých se aktuálně promítne potřeba důsledných úsporných opatření v jednotlivých výdajových kapitolách. „Závazné výdajové rámce jednotlivých kapitol jsou stanoveny na 90 % objemu schváleného rozpočtu roku 2020. S přihlédnutím ke všem v současné době dostupným informacím, bude jako základna pro odhad daňových příjmů bráno 90% schváleného rozpočtu roku 2020,“ upřesnil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla. Rozpočet Kraje Vysočina pro letošní rok počítá s více než 12,5 miliardami korun.

Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka je vždy lepší začínat při sestavování rozpočtu na nižších částkách, než následně ubírat. „Pokud by se vývoj daňových příjmů během následujících měsíců ubíral pozitivním směrem, tak jsme ochotni o změně diskutovat. Zatím však nic nenaznačuje tomu, že bude vývoj sdílených daní optimistický. Ale už jsme toto zažili v roce 2009 a 2010, máme s tím zkušenosti. Nakonec jsme to bez jakýchkoli půjček zvládli, tak to zvládneme zase," uvedl Jiří Běhounek.

Mezi položkami, kterých se přísné šetření netýká, figurují krajské investice do zdravotnictví, silnic, sociálních zařízení nebo škol. Důvodem je udržení životaschopného stavebního průmyslu, zachování pracovních míst, a to i těch synergických. Dá se tedy předpokládat, že minimálně kapitola majetek bude v rámci rozpočtu roku 2021 opět velkorysá. Podle Martina Kukly by se příští rok měla uskutečnit výstavba dětského pavilonu Nemocnice Pelhřimov  a pokračovat bude letos ohlášená přístavba urgentního příjmu. V areále krajské Nemocnice Jihlava bude pokračovat generální oprava stravovacího provozu a začne stavba nového pobytového zařízení sociálních služeb. „Rádi bychom v příštím roce posunuli realizaci víceúčelové sportovní haly ve Žďáře nad Sázavou a opět vyčerpali maximum evropských dotací, které nám pomáhají uspíšit realizaci rozvoje dopravní infastruktury. Nesmím  tedy zapomenout, že už příští rok bude v plném proudu výstavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Vedle těchto obřích investic ale v krajském rozpočtu každoročně figurují desítky položek, které sice nepředstavují závratné výdaje, ale jsou zásadní pro udržení provozuschopnosti našich zařízení, vychází z posouzení skutečného stavu nebo naléhavosti oprav,“ upozorňuje Martin Kukla. Po jeho osobní návštěvě krajského Dětského domova v Jemnici bude krajský rozpočet na příští rok s největší pravděpodobností rozšířen i o výměnu oken na pracovišti domova v Budkově. Tamní objekt navíc v budoucnu čeká i oprava fasády, na hlavním objektu domova v Jemnici bude nutné provést generální opravy přístavků, kterými je vedeno hlavní schodiště.

První návrh rozpočtu na příští rok chce mít vedení Kraje Vysočina k posouzení už v září. Do konce října bude předložen k projednání krajské radě. Konečnou verzi budou zastupitelé schvalovat, stejně jako v minulosti, v prosinci. To už však bude úkol pro nové zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.