Kulhánek (ODA): Den veteránů

11.11.2017 18:53

Dnešní den veteránů můžeme oslavit připnutím květu máku, navštívením pietního místa, jenom v duchu, anebo vůbec. Těm, kteří patří do poslední kategorie, bych chtěl říci pár slov.

Kulhánek (ODA): Den veteránů
Foto: ODA
Popisek: Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek

První světová válka (na počest jejího konce se právě Den veteránů slaví) stála deset milionů životů na bojištích, druhá minimálně dva a půl krát víc. Mnohonásobek se jich zúčastnil nebo zemřel jejich důsledky. U nás žije pět stovek pamětníků. Máme nové veterány, kterých se od začátku 90. let ve válkách vystřídalo na 15 000.

Den veteránů není o padlých, ale o těch, kteří měli to štěstí a přežili. Veteráni však viděli stejné věci jako ti, kteří se už domů nevrátili. Cítím se zahanben, když dnes někdo z nejrůznějších pohnutek paušalizuje roli vojáků jako něco, co má víc společného s rizikovým zaměstnáním, než je pravá podstata válčení.

Samozřejmě by bylo skvělé, kdyby uniformy mohli po celém světě nosit pouze hasiči nebo záchranáři. Ale taková doba není a pravděpodobně jen tak nenastane. Všichni, kteří dnes silácky volají po nutnosti mít zajištěné bezpečí tam, kudy probíhá státní hranice, by si měli uvědomit, že o tom, zda metr od nich se zítra něco odehraje nebo ne, se rozhoduje právě teď mnoho a mnoho kilometrů daleko.

Veteráni by nám měli připomínat, jak snadno přichází smrt, kterou jejich kamarádi nechtěli. A jak moc potřebujeme, aby jejich svědectví bylo slyšet a my mu dokázali naslouchat. Neexistuje omluva pro ty, kteří šíří nenávist naplano anebo dokonce kvůli přízemním cílům, jak jsme tomu byli svědkem v nedávné volební kampani.

Je potřeba říci jasně lidem: váš stát udělá všechno pro to, aby vás ochránil. Součástí je i služba v mezinárodních misích. To, že tam již vojáci nemusí povinně, ale na základě dobrovolného rozhodnutí, je morální výhoda současné doby svobody. Kdo z občanů si opravdu počet padlých vojáků 1. světová válkadovede představit, že by musel slovní přestřelku vyměnit za tu opravdovou?

To je pro mě poselství Dne veteránů.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …