Kulhánek (ODS): Památky jsou naše moře, kdysi trefně poznamenal Pavel Tigrid

17.03.2018 22:56

V našem kraji je celá škála nádherných památek. Ty nejvýznamnější a jedinečné si opravdu zaslouží pokus o nominaci do UNESCO. To jsou ale jen tzv. třešničky na dortu.

Kulhánek (ODS): Památky jsou naše moře, kdysi trefně poznamenal Pavel Tigrid
Foto: ODS
Popisek: Jiří Kulhánek

Jiří Kulhánek odpovídal v Listech ústeckého kraje na otázku - "Myslíte si, že jsou na území Ústeckého kraje památky, které si zaslouží zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO? Která z dosud nominovaných památek má největší šanci a proč?"

Cesta památky do „rodiny UNESCO“ je velmi náročná. Přál bych oběma jmenovaným úspěch. Stejně, jako jej přeji našemu městu a Litoměřickému biskupství ve snaze uspět s nominací národní kulturní památky Františkánský klášter v Kadani.

V našem kraji je celá škála nádherných památek. Ty nejvýznamnější a jedinečné si opravdu zaslouží pokus o nominaci do UNESCO. To jsou ale jen tzv. třešničky na dortu. Pak je také mnoho památek, kde byla péče a ochrana po roce 1948 téměř nulová a v mnoha případech destruktivní. Máme velký dluh k odkazu našich předků a přes všechny snahy místních samospráv je ještě mnoho památek v našem kraji v ohroženém stavu. Například řada kostelů v Krušných horách, kde se o ně starají s velkým úsilím různé skupiny nadšenců.

Památky jsou naše moře, jak kdysi trefně poznamenal bývalý ministr kultury Pavel Tigrid. A protože moře nemáme, ale památky ano, tak podpořme jejich obnovu a pomůžeme tak nejen zaměstnanosti našich řemeslníků, ale také rozvoji turistického ruchu. Často slýcháme různá provolání o národní hrdosti, fajn, ale naše „péče“ o památky je v řadě případů spíše národní ostuda.

Doufám, že krajské zastupitelstvo konečně podpoří návrh na navýšení prostředků na obnovu památek v našem kraji, protože stávající podpora je spíše symbolická. Jen samotné město Kadaň vkládá do obnovy památek více než Ústecký kraj, a to je opravdu smutné. Takže pojďme od řečí k činům.

Jiří Kulhánek
starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…