Kulhánek (STAN): Silový přístup v podobě neoprávněných požadavků odmítáme

21.11.2020 14:58

Po shodě nad programem a koaliční smlouvou se KOALICE PRO ZMĚNU "21" sešla s ODS/KDU-ČSL nad strukturou krajské vlády.

Kulhánek (STAN): Silový přístup v podobě neoprávněných požadavků odmítáme
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Bohužel musíme konstatovat, že postoj těchto partnerů je pro nás velkým zklamáním. Toto uskupení disponuje 4 zastupiteli (+ 1 zástupcem SNK1) a vzneslo požadavek na pozici hejtmana a 2 dalších zástupců v Radě kraje. Takový model, který obsazuje třetinu Rady pro ODS/KDU-ČSL je zcela v rozporu s volebním výsledkem a rozložením mandátů pro jednotlivé partnery.

Přestože jsme ODS/KDU-ČSL chtěli vyjít nadstandardně vstříc a nabídli 1. náměstka hejtmana, dalšího člena Rady a možnost nominovat uvolněného zastupitele nebo předsedu komise či výboru, naši partneři odmítají mírnit své požadavky, včetně nároku na nominaci hejtmana.

Je smutné, že vzniku většinové krajské koalice, ve které je shoda na programových prioritách i na koaliční smlouvě, brání nerealistický požadavek koalice ODS/KDU-ČSL na pozice v krajské exekutivě na úkor dalších partnerů. Trpělivě jsme vysvětlovali přístup vyváženosti a proporcionality, stejně tak vstřícnost hnutí STAN nereflektovat svůj vyšší počet mandátů ve prospěch rovnoměrného rozložení pro všechny partnery.

Silový přístup v podobě neoprávněných požadavků odmítáme. Naše nadstandardní nabídka pro ODS/KDU-ČSL zůstává v platnosti a je tak odpovědností tohoto uskupení, zda upřednostní mocenskou ambici nebo práci v partnerské, vyvážené koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.