Kulhánek (STAN): Výzva k vytvoření společné koalice

03.11.2020 16:50

Pár dní před ustavujícím jednáním Krajského zastupitelstva je ve společné Výzvě k vytvoření koalice STAN, Piráti, VOK, Místní, SNK1 a ODS/KDU-ČSL navržený model východiskem z patové situace a nabízí všem partnerům vyváženou a partnerskou účast ve většinové koalici s potřebným morálním a odborným základem k odpovědné správě Karlovarského kraje v následujících letech.

Kulhánek (STAN): Výzva k vytvoření společné koalice
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Proto v tuto chvíli také veřejně vyzýváme koalici ODS/KDU-ČSL k racionálnímu přístupu a naplnění předsevzetí konstruktivního jednání a podpory většinové krajské vlády.

V pátek 30. 10. se STAN a Piráti sešli s vyjednávacím týmem ODS, kdy jsme prezentovali nabídku k vyváženému a partnerskému zapojení do uvažovaného půdorysu koalice STAN, Piráti, VOK, Místní, SNK1 a ODS/KDU-ČSL. Náš návrh byl bez další diskuse odmítnut, zároveň zazněl ze strany ODS /KDU-ČSL koncept koalice postavený na parlamentních stranách ODS/KDU-ČSL, ANO, STAN, Piráti s hejtmanem nominovaným za ODS/KDU-ČSL. Takový model je však v rozporu s našimi principy sestavování krajské koalice, zároveň stavěl zcela mimo šachovnici naše regionální partnery. Požádali jsem proto zástupce ODS/KDU-ČSL, aby se nad naším většinovým koaličním půdorysem zamysleli, interně projednali s tím, že se k němu v pondělí 2. 11. vrátíme.

Už v sobotu 31. 10. nás krajský předseda ODS Jiří Vaněček informoval, že nevyužijí lhůty do pondělí a naši nabídku spolupráce odmítají. Objevila se tak pochybnost, zda se o naší nabídce účasti ve většinové koalici vůbec jednalo v orgánech stran, nebo byla odmítnuta jen vyjednávacím týmem. Na základě dříve vyhlášené podpory většinové koalici a deklarované  snahy o konstruktivní jednání ze strany ODS/KDU-ČSL jsme shrnuli věcnou argumentaci k možným variantám:

1/ Projekt koalice STAN, Piráti, VOK, Místní, SNK1 a ODS/KDU-ČSL je postaven na volebních subjektech, podporován dosud 21 mandáty. Přeneseně řečeno, je to postavený domeček před kolaudací, která může začít v momentě, kdy se k tomuto projektu připojí, v souladu se svými proklamacemi, ODS/KDU-ČSL.

2/ Koalice navrhovaná na bázi parlamentních stran, nyní postavená na dohodě ODS/KDU-ČSL s hnutím ANO a několika jednotlivců (kteří jsou mimo parlamentní strany). Tato koalice má podporu 20 mandátů. Vzhledem k jednoznačnému postoji hnutí Místní a SNK1, spolupracující na ustavení koalice dle varianty 1/, není „parlamentní“ varianta reálná a životaschopná. Není již koho do ní přizvat, pokud je stále platný předpoklad, že SPD zůstává zcela mimo hru. Bez rozebrání a destrukce domečku postaveného ve variantě 1/ tak nelze „parlamentní“ stavbu dokončit.

Logika a racionální úvaha tak říká:

  • máme zde návrh varianty životaschopné většinové koalice, kterou je možné ve spolupráci s ODS/KDU-ČSL ustavit;
  • na druhé straně stojí varianta koalice, která nemá jinou šanci, než zůstat menšinová.

Byli jsme proto připraveni s k diskusi vrátit v původně odsouhlasením termínu v pondělí 2. 11.

Hodinu před začátkem pondělního jednání jsme od člena vyjednávacího týmu ODS/KDU-ČSL Karla Jakobce obdrželi zprávu, že naši nabídku odmítají a naplánovaná schůzka je tak bezpředmětná.

V současné situaci, měsíc po volbách, je poměrně nestandardní odmítat věcný návrh, aniž by byla připuštěna jakákoliv diskuse k předkládané variantě. Je odmítáno řešení krajské koalice, aniž by se jím zabývaly regionální orgány obou stran.

S vědomím odmítnutého jednání nad navrhovaným půdorysem krajské exekutivy jsme v pondělí 2. 11. společně s našimi partnery zaslali zástupcům ODS/KDU-ČSL přiloženou výzvu k sestavení většinové koalice, ke které je připojen i zamýšlený formát k dalšímu jednání.

K tomuto dokumentu se hlásí 21 zástupců hnutí STAN, Pirátů, Místních, SNK1 a VOK, jak potvrdili svým podpisem nebo potvrzujícím emailem (ty jsou obsaženy v příloze).

Stále platí naše pozvání k účasti na této platformě, kdy jsme připraveni prodiskutovat preference a programové priority partnerů. K této potřebné diskusi bohužel zatím nemohlo dojít vzhledem k odmítnutému setkání.

Jsme připraveni k domluvě alternativního termínu takového jednání v nejbližších dnech, jakmile proběhne interní projednání ve stranických orgánech ODS/KDU-ČSL.

Vzhledem k tomu, že všechny ve výzvě uvedené subjekty si vzájemně potvrdily jednotu v dalším koaličním jednání, dříve navrhovaný formát koalice parlamentních stran se ukazuje jako nereálný, respektive menšinový.

Za podepsané zastupitele STAN, Piráti, VOK, Místní, SNK1,

Petr Kulhánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…