Kunc (TOP 09): Brno má více než 1 000 volných a prázdných bytů

27.12.2019 6:37

Nedostatek bytů žene ceny vzhůru, absence územního plánu a komplikované stavební právo zase v podstatě znemožňují, aby trh pružně reagoval na poptávku.

Kunc (TOP 09): Brno má více než 1 000 volných a prázdných bytů
Foto: TOP 09 / Jiří Salik Sláma
Popisek: Petr Kunc

Výsledkem je, že sehnat dnes bydlení v Brně je pro mladou rodinu, začínající pár nebo seniory prakticky nemožné. Město Brno přesto disponuje tisícovkou bytů, které jsou prázdné, volné a ze kterých tak přichází o nájemné.

„V této situaci je více než alarmující, že město Brno disponuje cca 1 000 volnými byty. Některé jsou prázdné i řadu let,“ popisuje Petr Kunc, předseda brněnské TOP 09 a zároveň dodává, že jen na Brně střed je volných 633 bytů a dokonce i 121 nebytových prostor v centru města. Jeden byt je dokonce prázdný už 17 let.

Přitom právě obecní byty mají nižší nájemné, než je tržní a jsou proto pro mladé či seniory mnohem dostupnější. V některých případech čekají na přidělení bytu řadu let i charitativní spolky, např. Diakonie Českobratrské církve evangelické.

„Na vině je nejen komplikované zadávání veřejných zakázek, ale zejména skutečnost, že město Brno v roce 2017 zrušilo možnost opravy bytů na vlastní náklady. Byty s opravy na vlastní náklady, a následným umořením nájmu, umožňovaly rychle byt vrátit mezi žadatele. Ten si byt opravil prakticky vždy za vyšší cenu, než bylo umoření nájmu, bytu si pak vážil, neboť se na jeho opravě sám podílel,“ vysvětluje Petr Kunc (TOP 09).

Výstavba nových obecních bytů je dlouhodobá záležitost, rychlé řešení bytové situace pro tisíce mladých rodin nabízí právě volné obecní byty.

Podobná situace je i s nebytovými prostory v centru města. „Navrhujeme, aby městské části všechny volné nebytové prostory zveřejňovaly na svých webových stránkách tak, jako to dělají realitní kanceláře,“ uzavírá Petr Kunc (TOP 09).

Samostatnou kapitolou je pak otázka, o kolik peněz město Brno přišlo na ušlém nájemném. Při tisíci bytech, s ohledem na průměrný nájem,  se chybějící peníze počítají v miliónech korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.