Kupka (ODS): Ministerstvo zemědělství špatně kontrolovalo dotační podmínky, ČR může přijít o evropské peníze

22.02.2019 14:01

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny na své dnešní schůzi projednal EU REPORT 2018, Zprávu o finančním řízení prostředků EU v ČR, který potvrzuje, že přes vládní vyjádření stále hrozí České republice, že přijde o evropské zemědělské dotace vyplacené ve výši 7,5 mld. Kč.

Kupka (ODS): Ministerstvo zemědělství špatně kontrolovalo dotační podmínky, ČR může přijít o evropské peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

„Komise oprávněně kritizuje ministerstvo zemědělství za to, že špatně kontrolovalo plnění podmínky ‚aktivního zemědělce‘ a nezajistilo, aby dotace pobírali jen ti, kteří se zemědělství aktivně věnují. ODS opakovaně kritizuje vládu za to, že více než malé zemědělce a rodinné farmy podporuje velké zemědělské podniky. EU REPORT 2018 nám v tomto dává za pravdu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Ukazuje to, že přístup vlády v podpoře velkých a v přerozdělování může být velmi ošidný. V otázce podpory podnikatelů nejen v zemědělství je potřeba přestat házet aktivním občanům klacky pod nohy a naopak vytvořit přehledný právní řád a zjednodušit podnikání v České republice,“ dodává Vojtěch Munzar, místopředseda kontrolního výboru.

Report se rovněž kriticky vyjadřuje ke stavu českého eGovernmentu, kdy upozorňuje, že podle ukazatele „digitální veřejné služby“ obsadila Česká republika 22. místo v rámci zemí EU. Na umístění ČR se dle NKÚ odráží zejména skutečnost, že ostatní země jsou schopny v oblasti rozvoje eGovernmentu realizovat požadované změny a přijímat související legislativu mnohem rychleji. „Proto v Poslanecké sněmovně připravujeme zákon o právu občana na digitální službu, aby se užitečné digitální služby dostaly k veřejnosti co nejrychleji,“ dodává Martin Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…