Kupka (ODS): O zjednodušení stavebního řízení vláda stále mluví, ale skutek utek

17.10.2018 11:27

Vláda měla dnes mimořádnou příležitost podpořit zjednodušení stavebního řízení a vypustit zbytečnou administrativu v podobě tzv. závazného stanoviska orgánu územního plánování.

Kupka (ODS): O zjednodušení stavebního řízení vláda stále mluví, ale skutek utek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Ulehčila by tak život mnoha stavebníkům, kteří na mnoha místech čekají zbytečně několik měsíců na jedno zbytečné razítko. Vláda sice mluví o tom, jak musíme všechno zjednodušit, dělá ale pravý opak. Mimořádnou příležitost ke zkrácení stavebního řízení nevyužila a návrh poslanců ODS a STAN zamítla.

Vyškrtnutí tzv. závazného stanoviska ze stavebního zákona je jednoduchou změnou, jejímž cílem bylo napravit chybu vzniklou poslední novelou tohoto zákona. Tento další zbytečný papír totiž protáhl mnohá stavební řízení o několik měsíců.

Jedním z hlavních argumentů proti této novele byla krátká účinnost předešlé právní úpravy. Avšak samotná vláda si je vědoma, jakou závazné stanovisko orgánu územního plánování napáchalo paseku! Jak jinak si vysvětlit, že dílčí úprava tohoto zákona byla začleněna již do Zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury letos v létě? Krátkou účinnost dané novely jako důvod pro zamítnutí našeho návrhu proto považuji za argumentační faul.

Postoj vlády je tak jasný. I přes planá slova o nutném zrychlení stavebního řízení získáte v ČR stavební povolení v průměru za 247 dní. Rychleji byste jej získali například i v Kongu nebo Rwandě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…