Lachnit (ANO): Nápad EU se zvířátky? Vzpomeňme na prohibici

02.11.2023 7:37 | Komentář

Člověka stále častěji napadá, co šílenějšího zase někdo z institucí Evropské unie vymyslí a navrhne. Anebo zda lze navrhnout něco ještě absurdnějšího, než byl poslední „nápad“.

Lachnit (ANO): Nápad EU se zvířátky? Vzpomeňme na prohibici
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

V kancelářích Evropské komise se nyní nejspíš zabývají otázkou zákazu chovu některých domácích mazlíčků, jako jsou křečci, činčily, hadi nebo papoušci. A to s údajným ohledem na zdraví a bezpečnost zvířátek a jako prevence černého trhu s nimi. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí
Po zveřejnění této informace v médiích bylo odpovědnými orgány vše označeno za nepravdu vzniklou nepochopením zvažovaného evropského pozitivního seznamu zvířat vhodných k?chovu. Jak říkaly naše babičky: „Kdo nevěří, ať tam běží“.   

Je to trik starý po staletí. Vzpomeňme například nejslavnější zákaz, který vedl k ještě větší kriminalitě – neslavnou americkou prohibici. Stejně tak je většina nápadů Bruselu ve své podstatě kontraproduktivní. Opravdu si ti nikým nezvolení úředníci myslí, že jim to zbaštíme? Nebo vážně věří, že takovým nápadem sníží černý trh se zvířaty a nelegální množírny? Stane se samozřejmě pravý opak. Kriminalita se raketově zvedne, stejně jako riziko rozšíření nemocí nikým a ničím nekontrolovaných roznašečů. Nehledě na utrpení samotných zvířat.

Jedná se o velmi riskantní krok. Nemůžeme totiž také pominout způsob, jakým chce represivní aparát kontrolovat, zda doma nemáte zvíře z „indexu“, tedy mimo zvažovaný pozitivní seznam. Ano, je to další útok na naše soukromí. 

Evropští úředníci svými nesmyslnými nápady neustále vyvíjejí tlak na právní bezpečnost členských zemí. Jak chtějí vysvětlit lidem, že další návrh potřebuje výjimku z ústavy, která garantuje právo na soukromí? Budou kontrolovat kotle, komíny, domácí zvířata. A co přijde příště?

Obávám se, že jde o další zoufalý mocenský úchop, charakteristický pro uvadající říši. Jak říkal slavný filmový americký detektiv Nick Carter: „Evropa je v rozkladu“. Bohužel se rozkládá stále rychleji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL