Lachnit (ANO): Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky

29.05.2023 14:01 | Tisková zpráva

Nezisková organizace Helppes z Prahy 5 ve spolupráci s Klubem speciálního výcviku Českého kynologického svazu uspořádala dne 27. května 2023 již 12. ročník vrcholné soutěže majitelů asistenčních a vodících psů - Mistrovství České republiky ve výkonu asistenčních a vodících psů. Soutěžní klání se tentokrát konalo v areálu Helppes v pražském Motole.

Lachnit (ANO): Netradiční týmy v boji o Mistra České republiky
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Petr Lachnit

Jak uvedl JUDr. Petr Lachnit, při zahájení soutěže „Organizace Helppes je první nezisková organizace svého druhu v České republice, která pomáhá osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti, pomocí speciálně vycvičených psů a která získala akreditaci mezinárodních odborných organizací Assistance Dogs Europe a Assistance Dogs International“.

Mistrovství začala prezentací soutěžících a slavnostním nástupem. Poté už probíhaly vlastní soutěže. První část soutěží byla zaměřena na poslušnosti psích pomocníků vodících a asistenčních - přivolání psa (ke mně nebo k noze), polohy psa (sedni, lehni, vstaň před nebo vedle psovoda), aport (lhostejnost psa vůči hozené potravě), ponechání psa na místě (dlouhodobé odložení). Druhá, tzv. speciální část, což je prokázání schopnosti psů asistovat svým majitelům v každodenním životě (otevírání dveří, přinášení předmětů, rozsvěcování a zhasínání, opora při vstávání a mnoho dalších dovedností).  Pro vodící psy byla ve speciální části soutěže připravena trasa, kterou museli psí pomocníci bezpečně provést svého nevidomého majitele.

Absolutní vítězkou - mistryní ČR ve výkonu asistenčních psů a vodících psů pro rok 2023 se stala Marie Anna Bedravová s border kolií Bailey.

Jako pokaždé, celý den probíhal ve skvělé atmosféře díky organizátorům akce, výjimečným soutěžícím a všem návštěvníkům, kteří se rozhodli podpořit jedinečné mistrovství a naše malé i dospělé spoluobčany s handicapem. Mimořádný dík patři ředitelce organizace Helppes paní Zuzaně Daušové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…