Lachnit (ANO): Uši Jidášovy jsou opředeny velkým tajemstvím

30.01.2024 8:05 | Komentář

Mezi nejoblíbenější koníčky lidí v České republice patří nepochybně houbaření. Dokonce jsem někde četl, že třetina z nás chodí do lesa pravidelně, zatímco pouhá pětina vůbec. Nedivím se tomu.

Lachnit (ANO): Uši Jidášovy jsou opředeny velkým tajemstvím
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Houby bývaly, a vlastně stále jsou, opředeny velkým tajemnem. I dnes si třeba nedokážeme vysvětlit okolnosti jejich výskytu a růstu. Kolikrát jsem odcházel z lesa zklamán, přestože předpoklady měly úspěch zaručovat. Hodně pršelo, lesy se pařily, byla ideální teplota, Měsíc „šel nahoru“ a nefoukal vítr. A ono nic. Právě tato nevyzpytatelnost a mystičnost hub mě láká i fascinuje zároveň. Dělají si s námi, co chtějí.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí

Pro někoho jsou houby pouze kulinářskou záležitostí, případně soupeřením s ostatními: „Podívej, kolik jsem toho našel!“ Pro mě ale návštěva lesa, který považuji za jakýsi chrám světa, má nepopiratelně i společensko-kulturní rozměr. Vždyť ujít s přáteli pár kilometrů na svěžím vzduchu a na pařezu si dát něco dobrého zkrátka nemá chybu.

Možná se ptáte, proč píši tento článek v lednu, když houby nerostou. Omyl. Rostou. Pravidelně v zimě chodím do malebného Tichého údolí mezi Roztoky nad Vltavou a Úněticemi. Kolem potoka sbírám hlavně boltcovitky alias uši Jidášovy. Rostou především na bezu, a uplatnění mají hlavně v čínské kuchyni. V tamní medicíně je jim připisována řada pozitivních účinků na lidský organismus. Vynikající jsou i penízovka sametonohá a hlíva ústřičná.

Zajít do lesa v jakémkoli ročním období má zkrátka blahý vliv na lidskou duši. Vycházka pomůže uklidnit naši mysl především v době, kdy rozvrácená společnost přetéká urážkami, půtkami, udavačstvím, nenávistí a dalšími „spojujícími“ znaky. Pozvěte přátele, a vyražte za očistou. Les léčí, věřte tomu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL