Lachnit: Kreslené vtipy Pavla Kantorka v Galerii Prádelna

14.10.2021 8:36 | Tisková zpráva

„Také letos dodržela galerie při komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici říjnovou tradici a představila další, dosud veřejně nevystavenou kolekci kreslených vtipů Pavla Kantorka. Spolek InGarden v spolupráci a s finanční podporou MČ Praha 5 připravil čtvrtý ročník výstavy “Babí léto s humorem IV”, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout do 31. října 2021 v době otevření komunitního centra,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: Kreslené vtipy Pavla Kantorka v Galerii Prádelna
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Součástí výstavy je také životopisný panel o autorovi s kontaktními údaji na spolek InGarden, který je od roku 2010 výhradním zástupcem autorských práv Pavla Kantorka v České republice a jeho tvorbu přibližuje pomocí výstav, prodejem tisků a dalších předmětů, spojených s autorovou tvorbou.

Profesor RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D. (narozen 17. května 1942 v Olomouci, zemřel 3. srpna 2017 vTorontu) byl český přírodovědec a profesor fyzikálních věd. Svůj život zasvětil teoretické fyzice a výzkumu času, kterému se věnoval na Rayendsově univerzitě v Kanadě. Přednášel o teorii elektromagnetických polí, relativity a kosmologii, zabýval se holografií a systémem holografického záznamu, podílel se také na vývoji optických vláken.

Narodil se v Olomouci jako syn lékaře a zdravotní sestry. Vyrůstal s mladším bratrem Janem a sestrou Alenou, která byla odmala vážně nemocná, což celou rodinu silně poznamenalo. Matka se věnovala dlouhodobě nemocné sestřičce, takže část svého dětství strávili bratři v nemocnici, kde byl jejich otec primářem rentgenologického oddělení. Otec se snažil oběma chlapcům nacházet náhradní programy a snažil se vést je ke studiu, neboť oba vykazovali vysokou inteligenci.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí

V Česku je znám hlavně jako vynikající autor kreslených vtipů a povídek, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou. Mnohé z nich vydal knižně, řada pak byla publikována na stránkách časopisu Vesmír. V letech 1964-1968 se Kantorkovy kresby pravidelně objevovaly v hlavních humoristických časopisech. Dával svým postavičkám koček a psů v kreslených vtipech lidské vlastnosti a často za ně schovával i politické narážky. Přestože pro něj bylo původně kreslení jen odpočinkovým hobby, po publikaci prvních kreseb v roce 1964 se stalo jeho druhou profesí.

Za své svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby skrýval někdy politický podtext, ale vždy uměl skvěle pootočit perspektivu běžných situací, což divákovi umožňuje na chvíli opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát.
Nejoblíbenější motiv pana Kantorka představuje zrzavá kočka. „Kolik podob a tváří má kočka, není na jednu výstavu. Doma mám dvě kočky a je velmi těžké přiřadit k jejich výrazům lidské označení. Kočky jsou osobnosti a jako osobnosti se tváří a jednají,“ nadšeně hovořil o svých zvířecích oblíbencích.

“Kreslené vtipy Pavla Kantorka patří u návštěvníků našeho komunitního centra k velmi oblíbeným, a jsem tudíž rád, že MČ Praha 5 podpořila tuto výstavu, a nabídla tak příležitost zde zhlédnout nové a neznámé kresby. Fascinující byl také život autora, který dokázal propojit dva na první pohled zcela rozdílné světy - vědecký na té nejvyšší odborné úrovni a humoristický svět kreslíře, oslovujícího nejširší publikum. V dnešní složité době je navíc velmi přínosné a potřebné podívat se na realitu s nadhledem a očima našich zvířecích personifikací,” zve na výstavu JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.