Lachnit: Letní Knižní Freeshop v Komunitním centru Prádelna

26.08.2021 8:36

Prázdniny symbolizují dobou dovolených, kdy se zároveň naskýtá ideální příležitost strávit příjemný čas s knihou. Kdo se v tomto směru potřeboval vybavit na léto nebo doplnit svoji knihovnu, mohl navštívit Letní Knižní Freeshop, který se konal v úterý 18. srpna 2021 v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově. A vybírat bylo vskutku z čeho.

Lachnit: Letní Knižní Freeshop v Komunitním centru Prádelna
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Základem nabídky knižního freeshopu bylo velké množství antikvárních knih všech žánrů, které darovali různí dárci (včetně některých knihoven), vybrané umělecké publikace, poezie a cizojazyčné výtvarné katalogy a knihy od spousty dárců, které se nashromáždily ve výměnném „knihboxu“ v komunitním centru.

Návštěvníci tak vybírali skutečně z velmi pestrého mixu knih takřka všech oborů - beletrie, poezie, knihy o výtvarném umění, pohádky nebo kuchařky apod. Kromě doplnění vlastní knihovny však také mnozí přinášeli knihy, které naopak chtěli darovat ostatním. „Knihkupectví“ se tak průběžně během akce měnilo a doplňovalo.

Ohlasy návštěvníků byly veskrze nadšené. Mnozí si doplnili chybějící tituly do svých sbírek, nalezli hodnotné publikace pro své nejbližší nebo se minimálně vybavili zásobou oddechového i náročnějšího čtení na dovolenou u vody. Své poklady zde ulovili i dětští návštěvníci - pohádkových knih s krásnými ilustracemi se zde nacházelo poměrně dost. Zbylé tituly se přesunou do stávajícího Freeshopu v prvním patře komunitního centra, který otevírá v září souběžně se začátkem kurzů pro seniory i dalších pravidelných aktivit pro všechny generace.

„Letní Knižní Freeshop“ potvrdil zájem nejen našich stálých návštěvníků komunitního centra, ale široké veřejnosti o vzájemné sdílení literatury a vztah ke knihám napříč generacemi. Díky darům od několika organizací a jednotlivců byla nabídka našeho „knihkupectví“ bohatší a pestřejší proti rozšířeným a oblíbeným tzv. knihobudkám. Nicméně význam knižního freeshopu a podobných „antikvariátů zdarma“ je totožný - podpora čtenářství při vzájemném sdílení literatury a důkaz, že nadčasové knihy nepatří do sběru. Zároveň však takovéto akce propojují komunity a posilují mezigenerační vazby při setkávání nad společným zájmem, což je vlastně jeden z pilířů filozofie fungování našeho komunitního centra. Pročež věřím, že tento knižní bazar nebyl určitě posledním,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se Letního Knižního Freehopu osobně zúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…