Lacko (ANO): Jak zlepšit dostupnost primární péče pro pacienty?

19.02.2018 11:17

Místo prvního kontaktu pacienta a lékaře označujeme jako primární péči. Ta zároveň představuje místo, kam se pacient pravidelně vrací. Z funkce radního pro zdravotnictví hl. m. Prahy jsem se zaměřil na její kvalitu a dostupnost v naší metropoli...

Lacko (ANO): Jak zlepšit dostupnost primární péče pro pacienty?
Foto: archiv
Popisek: radní Prahy Mgr. Radek Lacko (ANO)

Místo prvního kontaktu pacienta a lékaře označujeme v systému zdravotní péče jako tzv. primární péči. Lékaři primární péče mají možnost výrazně ovlivňovat množství návazných ošetření. Při vhodně stanovaných organizačních principech celého systému a při svém dobrém odborném a technickém vybavení tak mohou významně zefektivnit celkové náklady na zdravotní péči. Primární péče může ve své podstatě vést k naplnění mnoha požadavků na zdravotní péči jako takovou: její kvalitu, dostupnost, účelnost, přehlednost i ekonomickou efektivitu.

Základní otázka zní: jak zlepšit dostupnost primární péče pro obyvatele Prahy?

Nedávno jsem byl pozván na prezentaci závěrů grantu „Hodnocení dostupnosti primární zdravotní péče“, které prezentovali odborníci z Přírodovědecké fakulty UK. Autoři studovali dostupnost primární péče u všeobecných praktických lékařů, praktických lékařů pro děti a dorost, ambulantních gynekologů a zubních lékařů. Prezentace závěru grantu byla velmi zajímavá a skutečně dokládala v některých regionech nestejnou dostupnost primární péče.

Problematickými regiony jsou například horské a podhorské oblasti (Šumava, Jeseníky, Krušné hory a Podkrušnohoří), kde jsou méně dostupné některé zdravotní služby primární péče, problémy v některých oborech primární péče se pak mohou objevovat i v jiných oblastech. Z prezentace závěrů studie i následné diskuze s odborníky vyšlo najevo například to, že důvodem lokální horší dostupnosti není ani tak nedostatek atestovaných lékařů v té či oné oblasti primární péče. Nedostatky je třeba hledat především v místních podmínkách, které prostě mnohde pro lékaře a jejich rodiny nejsou příliš atraktivní. Důležitá bude tedy nejenom bonifikace lékařů zvýšenými úhradami péče z prostředků zdravotního pojištění pro lékaře, kteří v těchto oblastech působí, ale bude třeba zlepšit i místní podmínky – toho se musí zhostit obec, město či kraj, chce-li svým občanům zajistit uspokojivou dostupnost zdravotních služeb primární péče.

Jako pražského radního mě však zaujal i jiný aspekt: na území hlavního města existuje velký počet ambulancí a lékařů všech typů primární péče. Je tedy mj. zřejmé, že je Praha pro lékaře primární péče velmi atraktivní. A přesto dochází k tomu, že sehnat v metropoli stomatologa může být složité, zajistit si dětského zubního lékaře bývá problémem ještě větším. Někteří praktici občas odmítají registrovat a ošetřovat pacienty z „kapacitních důvodů“ apod. Zejména před svátky zůstávají některé ambulance zavřené a odkazují pacienty na služby nemocnic, jejichž ambulantní čekárny jsou v těchto obdobích neadekvátně přeplněné. Takové situace nelze dál tolerovat.

Ordinační dobu by měly sledovat a kontrolovat především zdravotní pojišťovny, magistrát pak na problém dodržování ordinačních hodin zareagoval přísnějším posuzováním nových poskytovatelů, kteří žádají o registraci a v rámci výběrových řízení o smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Také každá stížnost pacienta, který byl v rámci primární péče odmítnut, musí být řádně prošetřena a v případech oprávněné stížnosti bude zjednána náprava.

Věřím, že magistrátem přijatá kontrolní a organizační opatření a  plánované  posílení financování primární péče, které plánuje ministr zdravotnictví, zajistí obyvatelům Prahy bezproblémovou dostupnost této velmi důležité péče „první linie“. Příklad ostatně vidíme v zahraničí – protože nemocniční péče vyjde vždy dráž, středem zájmu vyspělých zemí je právě dobře nastavená, fungující primární péče. Je to výhodné jak pro systém, tak pro pacienty.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…