Láska (SZ): Začíná se ukazovat, kdo tu skutečně je „reálným zločincem“

19.10.2013 14:22

Kandidát zelených Láska odhalil únik veřejných financí, protikorupční policie mu dává za pravdu

Láska (SZ): Začíná se ukazovat, kdo tu skutečně je „reálným zločincem“
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Protikorupční policie dala za pravdu Václavu Láskovi (lídr Strany zelených ve Středních Čechách) ve věci předražené a zmanipulované zakázky na zavedení SMS jízdenek pro pražský dopravní podnik. Policie obžalovala hned několik lidí, mezi nimi i bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka a podnikatele napojené na lobbistu Ivo Rittiga, Petera Kmetě (1).

Dvořák, který ve stejné kauze neváhal Lásku označit za „reálného zločince“, tak k dnešnímu dni čelí třem obviněním ve věci předražených zakázek, které odhalila analýza smluvních vztahů dopravního podniku, kterou advokát Václav Láska vloni po odchodu Dvořáka z čela DPP zpracoval pro hlavní město Prahu, akcionáře dopravního podniku.  Na jejich základě podal trestní oznámení mimo jiné i na firmu Cross Point, která údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra až čtyřikrát dráž než její předchůdce. I v této věci již policie obvinila konkrétní osoby.

Strana zelených výsledek vyšetřování Protikorupční policie vítá.

„Česká republika potřebuje rozhodnou a nezávislou protikorupční policii. Snížit rizika protikorupčního jednání, kterého jsme svědky v kauze DPP, však můžeme, jen pokud přijmeme zároveň kvalitní protikorupční zákony, které omezí lobbing nebo donutí politické strany a státní firmy k transparentně vedenému účetnictví či zadávání zakázek.

Strana zelených byla tento týden prohlášena za nejtransparentnější politickou stranu (2). Stejným způsobem hodlá fungovat i nadále, což většina konkurenčních stran vytrvale odmítá. Stejně tak nemíníme ustoupit ze svých základních principů, jako je boj za demokratické hodnoty. Boj, který dnes reprezentuje Václav Láska. Jeho přístup nejen v kauze DPP si zaslouží uznání, protože neváhá opětovně bojovat proti korupčníkům v nejvyšších sférách, i když ho to stojí nemalou cenu,“ řekl Ondřej Liška, předseda Strany zelených a lídr SZ v Praze.

„Zrovna nedávno soud zamítl další žalobu na ochranu osobnosti, kterou proti mě podala jedna ze společností, která se mojí analýzou cítí dotčena. Byť zahájení trestního stíhání není pravomocným rozsudkem, jsem rád za to, že se začíná ukazovat, kdo tu skutečně je „reálným zločincem“,“ řekl ke kauze Václav Láska, advokát a lídr SZ ve Středočeském kraji.

Poznámky:

(1): 5 nových obvinění za pražské jízdenky, iHned, 17. října 2013, http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-61019170-policie-obvinila-dvoraka-a-rittigova-znameho

(2): Monitoring financování volebních kampaní, Transparency Int., 16. října 2013,http://www.transparentnivolby.cz/snemovna2013/2013/10/16/monitoring-financovani-volebnich-kampani-ti-medii-protece-stranickymi-ucty-nejmene-134-mil-korun/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.