Laudát (KAN): Advent, doba covidová

01.12.2021 4:31 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k letošnímu adventu a pandemii covidu

Laudát (KAN): Advent, doba covidová
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

V neděli začal advent. Vše nasvědčuje tomu, že bude ještě neklidnější, než ten minulý. Na náměstích českých měst se rozsvěcejí vánoční stromy, ale Babišova vláda zase řekla vánočním trhům NE!

V adventu jsou lidé často vybízeni, aby na chvíli odložili honbu za materiálními statky a trochu se zamysleli nad statky duchovními. I když ne s potřebnou intenzitou, přece jen už se Česká televize a Český rozhlas probudily a začaly probírat nejen svět radosti a blikajícího vánočního pozlátka, ale i svět druhý, který nechceme vidět a o kterém si namlouváme, že snad neexistuje. Je to svět nemocnic, ve kterém již notně vyčerpaní lékaři a zdravotnický personál podstupují boj nejen s čínskou pohromou, ale i lidskou hloupostí, která se nezastavuje ani před tváří vlastní smrti.

Homo Deus, Člověk Bůh, zní název jedné knihy. A opravdu si lidé hromadně začali myslet, že jsou bozi. Jenže příroda řekla jasné NE.

Když jsem přemýšlel, proč česká společnost ztrácí v soutěži národů, nebo přešlapuje na místě, nabyl jsem přesvědčení, že jsme se zbavili části svého osobnostního rozměru. Té části, v níž se rodí a funguje moralita, mravnost, etika.. Kromě své základní svobody, se kterou dnes šermují nejen odpůrci očkování, by si měl každý denně vymezovat svou reakci vůči svému okolí. Z vymezování těchto reakcí a jejich sebeposuzování se nerodí nic menšího, než zodpovědnost za svoje chování. Jak se ale dnes v době covidové ukazuje, tento předpoklad morality znepokojivě velkému počtu lidí chybí. Dříve tahle část lidské dimenze byla převážně věcí víry, výrazně víry křesťanské. Jenže zkušenost ukazuje, že i v běžném životě máme snahu porozumět svému jednání a mít pro něj potřebné zdůvodnění (alespoň někteří).

Covid nás staví s neúprosnou tvrdostí na zem. Žádný Homo Deus, ale člověk, který v něčem mnohé ztratil, co dříve jeho předkové měli a s čím uměli zacházet. A u některých lze i pochybovat, zda ještě vůbec můžeme mluvit i o Homo sapiens sapiens. Trapné tmářství a hloupost vedle umírajících nám nastoluje nepříjemné otázky o etice, morálce, ... o potřebných lidských danostech, které mnozí zahodili.

Když jsem slyšel o babičce, která zemřela na covid, protože jí dcera zakázala naočkovat se, i když chtěla, nebo snad ještě tvrdší vydírání mladé rodiny, která vyhrožovala své babičce, že k ní v případě očkování nepustí její vnoučata (a babička zemřela na covid), napadlo mě, jaké budou mít tihle lidé vánoce? Možná jim ještě nedojde, co provedli. Svědomí má občas docela dlouhou setrvačnost. Ale dříve či později je svědomí doběhne, tím jsem si jistý. Nikdo z oněch blízkých obou babiček asi nikdy ani pro sebe neřekne, že jednal správně, protože jejich vinou tady blízká osoba ještě nějaký čas mohla být a není. Pokud tedy platí, že babičky jim byly blízkými osobami.

Jednejte prosím zodpovědně a přemýšlejte, ať podobná dilemata nemusíte ve svém svědomí řešit. Dost na tom, co přinese osud vám a kolem vás bez vašeho přičinění.
Pokud možno klidný advent.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice