Laudát (KAN): Když člověk vidí, na jaké voloviny se dávaly a dávají peníze, tak by brečel

03.07.2023 9:15 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu klíčových nemocnic v naší zemi

Laudát (KAN): Když člověk vidí, na jaké voloviny se dávaly a dávají peníze, tak by brečel
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Spadl, nebo sjel, a ještě více? Toť otázka k neštěstí v nemocnici na Bulovce, při němž nejprve podle hasičů výtah se třinácti pasažéry (dovoleno max. šest osob) spadl, podle vyjádření nemocnice "sjel, protože se neutrhl". Ta jízda dolů byla taková, že noha sedmdesátileté paní náraz nevydržela. Všichni ostatní kromě zděšení měli větší štěstí v neštěstí. Mluvčí nemocnice neopomněla připomenout, že se jedná o magistrátní výtah.

Jak je známo, historicky v době privatizace vznikl, a dosud nebyl vyřešen stav, kdy nemocnice je majetkem Prahy, ale lékaři patří pod stát. Výsledkem je patová situace, kdy město nechce investovat miliardy do opravy státní nemocnice a stát nechce investovat do pražského majetku. Přitom Bulovka je důležitým zařízením, což se ukázalo během kovidu.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26117 lidí

A navážu dál i tématem, v jakém stavu jsou další klíčové nemocnice v naší zemi. Problém vyvstal nad novým nařízením ministerstva zdravotnictví, podle kterého mají rodiče právo být u svých nemocných dětí. Podrážděné reakce některých nemocnic jsou ale pochopitelné. Stav nemovitostí nemocnic takový, jinak velmi správný postup, téměř vylučují. Špičkové zdravotní péči jsou nastavovány limity, v jakém prostředí se ještě výsledky dají zlepšit.

Stejně jako v kravínu polovodičový čip nevyrobíte, tak v porodnici z 19. století bez podstatných stavebních úprav světových výsledků v neonatologii nedosáhnete, protože i drobný otřes může znamenat doživotní postižení nebo smrt. I když nejde hned o život, je jasně prokázáno, že psychika pacienta hraje velkou roli při léčbě. A moderní interiéry, kultivované stravování pacientů i personálu, moderní nebo opravené budovy nemocnic a zázemí pro rodiče nemocných dětí by měly být dnes samozřejmostí, ale nejsou.

Slyšeli jste někdy o Family NICU? Když to člověk vidí, na jaké voloviny se dávaly a dávají evropské i státní peníze, tak by člověk brečel. Zatímco některé kraje se pyšní novými nebo zrekonstruovanými nemocnicemi nebo pavilóny, pohled na tristní stav klíčových zařízení v Praze je alarmující. Nejen Bulovka, ale i VFN, Thomayerova nemocnice už dlouho volají SOS. Přitom tady působí špičkoví odborníci s působností pro celou republiku. Bohužel, zatím jsme zemí kvalitních golfových hřišť a "chudých" dotačních oligarchů-miliardářů.

Je mně jedno, jestli výtah spadl, nebo sjel. Každý výtah snad má už dávno mít ochranu, která při přetížení jízdě výtahu zabrání. Na Bulovce nikoli?

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu