Laudát (KAN): Odolnost mladých lidí klesla

26.11.2023 20:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k příčinám psychických problémů mladé generace

Laudát (KAN): Odolnost mladých lidí klesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Potvrzují to statistiky sebevražd. Devastace staletími budovaných a životem prověřovaných hodnot je rozvrácena. Často až tragické důsledky to má na mladé lidi. Pořád slyšíme o reformě školství, ale jaké reformě?

Poslední dobou stále více vyvěrají na povrch veřejných diskuzí alarmující zprávy o špatném stavu mladých populačních ročníků. Psychický stav mladých se horší a v nejednom případě končí i tragicky sebevraždami. Zatím nevyřčená výzva do společenského éteru se jmenuje přehodnocení socializace.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí

Naše společnost žije v kultuře strachu. Nejen mladí lidé se už v několikáté generaci nejsou schopni vyrovnat s nejistotou a strachem. Rádoby moderní přístup k socializaci mladých, totiž přijetí nových terapeutických metod socializace, ve skutečnosti působí jako katalyzátor pro nadvládu kultury strachu. Děti jsou přesvědčovány, že život je bez rizika, místo aby poznávaly překážky a učily se je překonávat.

Někdy se tenhle systém výchovy označuje termínem "naučená bezmoc". A co se děje, když vás naučí bezmoci? Přijímáte fatalistické a protirizikové reakce na nejistotu a vyhledáváte pomoc. Místo zvládnutí hrozby vytočíte linku SOS. Současné modely socializace mladých chápou charakter a vlastnictví ctnosti u jedince jako záležitost technickou, kterou lze získat. Bohužel se ukazuje, že jádrem řešení jsou naopak morální, nikoli technické schopnosti.

A nepotěším stoupence absolutní rovnosti lidí a jejich nivelizace. Zásadní pro zvládání vlastních strachů a úzkostí je vypěstování sebevědomí, s kterým souvisí nezávislé myšlení a chování. Tedy nic menšího než zformování osobnosti, která si poradí z riziky, jimž nás život vystavuje, ať už chceme, nebo ne.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …