Laudát (TOP 09): Pro mne je alarmující, že takový vládní návrh sem vůbec přijde

01.02.2017 21:23

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 2. 2017 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů

Laudát (TOP 09): Pro mne je alarmující, že takový vládní návrh sem vůbec přijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji. Mě vůbec nepřekvapuje, že svůj policejní sbor si přes celní správu buduje pan Babiš. Jako on to má v nátuře a vůbec mě to nepřekvapuje. Překvapuje mě, když si to dělají možná někteří siloví (?) ministři. Ale, že pan kolega nebo pan ministr Mládek si chce budovat takovouto svoji policii... Ještě to tady málem potutelně projde, jako a to s pravomocemi dokonce, které mají možná bezpečnostní služby, to tedy je pro mě poměrně překvapivá informace. Nicméně já už tedy... i když i toto je míněno vážně. Ale teď už tedy velmi vážně.

Uvědomujete si vůbec, co tato vláda dělá. Jak je možné, že vládou České republiky projde takovýto návrh? Co chce například KDU-ČSL vykládat lidem o tom, že ona je tím spravedlivým, který prostě dbá na to a ohlídá, že někdo tady neujede a nepoškodíte svobodu. Co tam váš vicepremiér dělá? Je tohle vůbec možné? Já ještě chápu, já jsem se sám přiznal, že jsem ten návrh detailně nestudoval a jenom jsem kdysi zaslechl, že takováhle věc tam je, tak jsem se zeptal. A zřejmě jsou zaskočeni všichni poslanci.

Já se tady nepřítomných ministrů a premiéra ptám, kolik takovýchto věcí ještě budou podstrkávat do konce volebního období.

To skutečně kvůli tomu, že někdo bude kontrolovat a honit šmejdy kvůli papiňákům, tak budete tady tohle to provozovat a předkládat? Tohle snad už není ani možné. To já jsem opravdu zažil ledacos, ale to, co jste sem pustili, je naprosto neuvěřitelné.

A já si myslím, pane ministře, že by bylo lepší, kdybyste sám ten návrh stáhl, vrátil a skutečně jste přišli se standardní novelou zákona, která třeba pomůže nějaké rychlejší koordinaci zásahu. Ale jestli skutečně chcete kontrolory, kteří budou provádět například kontrolu výše hladiny vyčepovaného piva v půllitrech, vystavovat tomu, že budou chodit - to snad už není ani ve Švejkovi, to, co tady předvádíte. Prostě je to naprosto neuvěřitelné. Myslím si, že tohle není na předělávání zákona. A tahle vláda by se měla stydět. A pak se ptám, jak tato vláda vůbec funguje, jestli tohle vůbec projde. Jestli pan ministr Brabec ví o tom a jestli má nějaké asistenty, kteří mu pročtou ty hrůzy, které někdo na tu vládu přinese.

Co dělá Legislativní rada vlády? Je možné, že tohle projde přes Legislativní radu vlády? No, je to vládní návrh. Tady je pan kolega Mládek. O to je to horší -

Jestli tohle ještě spáchal exministr Dienstbier - zřejmě jo. Nebo kdy to sem přišlo, já nevím. Nebo tohle padá na vrub panu ministru Chvojkovi? To se mi nechce věřit, protože on je excelentní právník a snad má srovnané ústavní poměry, jak je rozdělená moc a také nějaký přiměřený výkon moci.

Poprosil bych, kolegové, já tak učiním stejně, abychom si tuto vládní ostudu prostudovali, a až se na to příště dostane, tak abychom se tady domluvili, co s tím. Ale je pro mne alarmující, že tohle sem vůbec přijde.

Děkuji.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…