Laudát (TOP 09): Tohle je průšvih, který v historii ČR ještě nebyl

08.03.2016 17:18

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2016

Laudát (TOP 09): Tohle je průšvih, který v historii ČR ještě nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji za slovo. Já k vystoupení pana premiéra, jinak jsem reagovat nechtěl. Promiňte, pane premiére, vaše koalice minulý týden zamítla návrh, abyste dal informace k těm dvěma problematikám, co jsem tady navrhoval, to znamená k elektronickému mýtnému a ke krizi, co se týká veřejnoprávního projednání dokumentace EIA. Koalice to svými hlasy tady zamítla. Já jsem dneska tedy požádal alespoň rezortního ministra, pak to bylo rozšířeno tedy na tři dotčená ministerstva. Skutečně nevím, jestli se domníváte, že takovýto megaprůšvih utajíte před veřejností. A co se týká toho nestavění, tak vás znova upozorňuji, že za rok 2014, kdy začala vaše koalice fungovat, ministři za ANO, tenkrát pan ministr Prachař, jste uvedli do provozu 7,1 km tehdy ještě rychlostní silnice z Hrádku nad Nisou na státní hranici směrem na Žitavu, což počítáno od roku 1970, kdy se začaly stavět dálnice v tehdejším Československu, byl sedmý nejhorší výsledek. Za loňský rok bylo uvedeno do provozu na karlovarské silnici - dneska už dálnici D6 - 4,3 km, jinak nic. Některé obchvaty, asi jeden nebo dva na silnicích první třídy. Nemám to dopočítáno, ale to bude podle mého nějaký třetí nebo čtvrtý nejhorší výsledek z éry i bývalého Československa, nejenom České republiky.

Já tady skutečně chci, a jestliže mluvíte o vyčerpaných fondech, tak jak si sháním podklady, požádal jsem o ně všechna tři dotčená ministerstva i oficiální cestou, tak v některých pokladech, které nemám ještě poskytnuty, nicméně z těch, které mám k dispozici z minulosti z jednání různých hospodářských výborů apod., tak můžu také dedukovat, že nebudou České republice již za zrealizované stavby z důvodu neplatné dokumentace EIA proplaceny možná až desítky miliard korun. A vy se tady budete pořád vymlouvat na minulost. Já nechci nic jiného, než aby se to tady řešilo, resp. aby ministři řekli, co je správné, nebo v čem se mýlím a co správné není. A vy zařazení tohoto bodu vetujete. Já už tomu nerozumím. Co chcete tutlat za větší problém, než je problém kolapsu českého stavebnictví. Až k tomu může dojít! A chtěl bych skutečně od někoho slyšet, jestli někdo také domýšlí, nejenom co se týká státních akcí, a že jsou potřeba, jak jsem tady říkal, u privátních investorů, když stavím nějakou akci, u obecních a u krajských, jestli skutečně chcete jenom kvůli tomu, pan Babiš chce zrychlovat nebo zkracovat volební období, pak se mu nedivím, protože tohle je průšvih, který v historii ČR ještě nebyl. Děkuji.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce