Leitnerová (Piráti): Nové dotační programy pomohou rodinám i lidem s duševním onemocněním

15.01.2023 13:02 | Tisková zpráva

V letošním roce spouští Jihomoravský kraj dva zcela nové dotační programy.

Leitnerová (Piráti): Nové dotační programy pomohou rodinám i lidem s duševním onemocněním
Foto: Piráti
Popisek: Jana Leitnerová

Prvním z nich je Podpora práce s dětmi a rodinami v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, který má podpořit přímou práci s nezletilými dětmi a rodinami ohroženými zejména rozvodem či rozchodem rodičů. Druhý program Rozvoj terénních sociálně zdravotních týmů pro osoby s duševním onemocněním pomůže dětem, dospívajícím i dospělým lidem s duševním onemocněním.

„Oba dotační programy vychází z naší zkušenosti z území kraje a snažíme se jimi pokrýt systémové nedostatky či malé personální kapacity, které brání v cílené pomoci lidem. Po vyhodnocení s oddělením sociálně-právní ochrany dětí Jihomoravského kraje tak letos posíláme 2 miliony korun na zajištění podpory pro bezpečný kontakt dítěte s jemu blízkou osobou, na podporu péče o děti v rozvodové či rozchodové situaci nebo na mediace,“ uvádí radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

Kraj se v loňském roce věnoval rozvoji služeb o duševní zdraví a pokračovat v tom chce i letos. „V péči o osoby s duševním onemocněním se velmi osvědčuje spolupráce sociálního a zdravotního oboru. Nový dotační program umožní čerpat 6 milionů korun právě na rozvoj těchto multidisciplinárních týmů, ať už jde o psychiatry, psychology, klinické psychology či sestry pro péči v psychiatrii. Hlavním smyslem multidisciplinární terénní spolupráce je prevence hospitalizací či jejich zkracování a nápomoc k zotavení osob s duševním onemocněním a dětí s psychickými potížemi, včasné záchyty onemocnění a podpora poskytování zdravotně sociálních služeb v přirozeném prostředí klientů,“ uvádí Leitnerová.

Kromě těchto nových programů kraj znovu navýšil podporu dotačních programů na podporu rodinné politiky a neformálně pečujících a rozšířil podporované aktivity o poradenství pro partnery či manžele za účelem stabilizace vztahu. Celkem na tyto aktivity rozdělí kraj mezi obce a organizace 10 milionů korun. „Pokračujeme tak v našem cíli více se věnovat prevenci a snaze pomáhat lidem již v zárodku problému. Tak, aby lidé nečekali na sociální službu a měli podporu rychleji,“ dodává Leitnerová a připomíná také dotační program na podporu paliativní péče: „Stejně jako loni máme pro pobytové sociální služby v kraji připraveny 3 miliony korun, o které si mohou žádat, aby rozvíjeli paliativní péči ve svých zařízeních.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…