Levová (SPD): Kauza nahrávky s ministrem Babišem a uniklé informace

09.05.2017 12:04

Nemůžu už dál číst a poslouchat, jak se všichni strašně diví, jak se novinář a potažmo Babiš dostal k výslechům z živých policejních spisů. Proto zde vysvětlím, jak je to jednoduché.

Levová (SPD): Kauza nahrávky s ministrem Babišem a uniklé informace
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Občané jsou znechuceni tím, co slyšeli na nahrávkách pořízených při rozhovoru novináře s ministrem financí Babišem. Na zatím poslední třetí nahrávce probírají zúčastnění informace z živých policejních spisů, pročítají výslechy. Nejen naši politici se diví, kde novinář k těmto informacím přišel. Nepřekvapilo by mě, kdyby došlo k dalšímu vyšetřování, který policista informace vynesl a novináři je předal. Ale všichni víme, že mezi politiky je mnoho právníků. A přesně proto nemají právo se divit. Právní zástupci obviněných mohou v ČR nahlížet do spisu a pořizovat z něho kopie. Právo obviněného, nebo jeho právního zástupce, nahlížet do spisu, a tím se připravit na svou obhajobu, je zakotvené i v Listině základních práv a svobod. To musí každý právně vzdělaný člověk vědět. A to je i premiér. Takže proč ten předstíraný údiv, to znechucení?

Tuto informaci zde píšu proto, že chci informovat ostatní občany, kteří nemají právní vzdělání a mohli by proto na takovou hru skočit.  Zase tak jako několikrát v minulosti by se snesla kritika na policisty. Ty by vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. A přitom kopie výslechů a spisu mohl novináři předat kterýkoliv právní zástupce obviněného.

Závěrem chci napsat, že právo právních zástupců na pořizování kopií z policejních spisů opakovaně narušilo a narušuje práci policistů. Že to oni si na tyto praktiky stěžují. A proto se jich chci zastat ještě před tím, než na ně někdo z politiků začne ukazovat.

To nic ale nemění na vážnosti situace, ve které jsme se díky naší koaliční vládě ANO, ČSSD  a KDU-ČSL ocitli. Stav vlády ČR je k pláči, jeden její představitel veřejně lže víc než druhý. Alespoň jsme se ale na nahrávce už teď "dozvěděli", kdo bude příští policejní prezident. Ale to on Babiš taky určitě říkal jenom proto, že ho ten "agent" nutil.

O co by byla situace jednodušší, kdyby u nás existovala odvolatelnost politiků a jejich hmotná a trestní odpovědnost, jak to navrhuje Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…