Línek (KDU-ČSL): V Pardubicích jednají urbanisté o veřejných prostranstvích

10.11.2018 16:50

Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR uspořádala svou další pravidelnou konferenci po několika letech opět v Pardubicích.

Línek (KDU-ČSL): V Pardubicích jednají urbanisté o veřejných prostranstvích
Foto: archiv zastupitele
Popisek: 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL)

Vybrala si je kvůli aktuálnímu tématu, kterým se stala veřejná prostranství, a mnoha příkladům jejich úprav z posledních let právě v našem krajském městě.

Jedním z patronů konference se stal i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který svým příspěvkem odbornou konferenci zahájil. Představil urbanistům rozpracované půlmiliardové investice v oblasti kultury, které v Pardubickém kraji rostou za pomocí fondů Evropské unie a pod odborným dohledem poradního sboru architektů. „Kromě krajského města byla v minulých letech revitalizována mnohá náměstí a další prostranství, z nichž vyčnívá Zámecké návrší v Litomyšli, na kterém se rekonstrukcí Regionálního muzea podílel i Pardubický kraj. Zámecké návrší bylo kromě jiného oceněno i krajskou Stavbou roku, stejně jako Tyršovy sady nebo park Na Špici v Pardubicích,“ uvedl Línek.

Zvláštním veřejným prostranstvím v našem kraji je i krajina pro chov a výcvik ceremoniálních koní v Kladrubech nad Labem, která nyní usiluje o zápis na listinu UNESCO. „Tam je už urbanismus daný pětisetletou historií a je potřeba ho ctít, případně revitalizovat a udržovat,“ dodal Línek, který je předsedou Rady památky hřebčína.

Urbanisté zhlédli konkrétní příklady řešení veřejných prostranství z Pardubic, ale také třeba z Kadaně nebo Berouna. Zvláštním tématem byla i vesnická veřejná prostranství. Ke sto letům republiky připravila Klára Brůhová příspěvek o prvorepublikových návrzích veřejných prostranství v Praze, která měla vyzdvihnout význam nového státu. Většina však nebyla nikdy realizována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…