Linek (Soukromníci): Vzpomínka stará 50 let

02.04.2019 12:20

V současné době je jistě mnoho politických událostí a psát by bylo o čem vlastně každý den. Vrátím se však k události 50 let staré, která se z dnešního pohledu zdá banální, tehdy však zahýbala Československem.

Linek (Soukromníci): Vzpomínka stará 50 let
Foto: Archiv Ladislava Linka
Popisek: Ladislav Linek

V tento březnový čas se v roce 1969 konalo ve Stockholmu MS v ledním hokeji. Původně se mělo konat v Praze, byly dokonce vydány nějaké propagační materiály (odznáček se symbolem MS 69 Praha mám dodnes), ale z důvodů srpnové okupace naší země bylo přeloženo do Švédska. Samo o sobě bylo vzhledem k výsledkům dost zajímavé a napínavé, ale většina Čechoslováků se upínala k zápasům ČSSR – SSSR. A to včetně všech babiček a těch, kdo nikdy sport nesledovali.

Šlo o jediné. Jako určitou satisfakci za všechna předešlá příkoří porazit "Rusáky". A takto to brala i naše hokejová reprezentace. Světe div se, ono se to povedlo. A dokonce dvakrát, 2:0 a 4:3. Po obou zápasech následovala obrovská veselice, tramvaje jezdily zdarma a všichni v Praze vyrazili na Václavák. Byl to jeden z posledních vzdorů před nástupem tzv. normalizace. A zároveň byl zneužit provokatéry StB, kteří zničili kancelář Aeroflotu na Václaváku, což se pak přišilo protisocialistickým a protisovětským silám. Všude byly v té době nápisy různě vtipné např."4:3 a 2:0 na věčné časy", které různou dobu odolávaly pokusům je přetřít, zamalovat a zničit. Nápis na domě v Kouřimské ulici na Vinohradech však přes všechny tyto pokusy vydržel až do podzimu roku 2018, kdy došlo k rekonstrukci fasády, tak říkajíc na cihlu. Podařilo se mi ho ještě vyfotit, obrázek zde proto vidíte. Autor nápisu zde použil v názvu SSSR ostrá S a asi měl k dispozici nějakou kvalitní žlutou barvu.

Mistrovství jsme nakonec nevyhráli. O titul nás připravili Švédové. Ale dodnes vidím ten transparent vítající na ruzyňském letišti naše reprezentanty: "Nevadí, že není zlato, ty dva pátky stály za to! "

Ladislav Linek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…