Lipavský (Piráti): Dejme české zahraniční politice novou sílu

31.08.2020 21:27

Vyhrocená situace v Bělorusku potvrzuje, že česká i evropská politika potřebují další nástroje na posílení své lidskoprávní politiky. Tuto roli může zastat tzv. Magnitského zákon umožňující uvalovat sankce na lidské zrůdy porušující lidská práva. Zákon na ochranu lidských práv, tedy jeho českou verzi, předložím na podzim v Poslanecké sněmovně.

Lipavský (Piráti): Dejme české zahraniční politice novou sílu
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Na základě mnou navrženého zákona bude možné uvalovat personalizované sankce na jednotlivce, firmy i organizace, které se dopustí porušování lidských práv či se něm podílí. Může jít o lékaře zodpovědné za nucené odebírání orgánů, podnikatele provozující obchod s otroky, či, jako právě v Bělorusku, osoby podílející se na násilném potlačování pokojných demonstrací.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

Své vlastní verze Magnitského zákona už přijaly země po celém světě: USA, Velká Británie, Kanada, Pobaltské státy, od začátku tohoto roku i Kosovo. V procesu příprav je i evropská verze, kterou podporuje i Česko. Zákon by měl být neodmyslitelným nástrojem zahraniční politiky každého státu, který se chce stavět na stranu obhájců lidských práv.

Zákon na ochranu lidských práv posílí pravomoci české vlády v oblasti zahraniční politiky. Hlavním garantem bude Ministerstvo zahraničí, které by pravidelně sbíralo informace o porušovatelích lidských práv. V případě, že odhalí porušování lidských práv, podá ministr zahraničních věcí návrh vládě na zařazení daného člověka či subjektu na sankční seznam.

Návrh zákona představím během debaty u kulatého stolu s odborníky, kterou pořádám v Poslanecké sněmovně příští středu 2. září od 10 hodin. Jako řečníci vystoupí zástupci Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva spravedlnosti, České národní banky, zástupci všech demokratických politických stran ve Sněmovně, senátoři a další experti (mezi nimi Ondřej Kundra z Respektu či Olga Lomová a Michael Romancov z Univerzity Karlovy).

  • Samotný zákon, doprovodné dokumenty i pozvánku na kulatý stůl naleznete v přílohách.
  • O Magnitského zákoně jsem v minulosti vydal články na svém blogu, poskytl jsem rozhovor a publikoval komentář, v němž samotný zákon a okolnosti jeho vzniku popisuji podrobněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…