Lipavský (Piráti): Jak ochráníme čínské občany, kteří jsou režimu nepohodlní?

03.12.2020 10:39

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 3. prosince 2020 – interpelace ministra vnitra Jana Hamáčka k otázce ochrany čínských občanů, pronásledovaných režimem

Lipavský (Piráti): Jak ochráníme čínské občany, kteří jsou režimu nepohodlní?
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Vážený pane vicepremiére,

já jsem podal písemnou interpelaci, která šla zároveň v obdobném znění na Ministerstvo zahraničních věcí a na Ministerstvo spravedlnosti, s tím, že je to vlastně otázka, která jde napříč přes tyto tři rezorty, včetně toho vašeho. Protože jeden rezort - Ministerstvo zahraničí je odpovědné za to, jakým způsobem máme vztahy s okolím a vyhodnocuje jaksi informace. A 1. července byl přijat ten nový bezpečnostní zákon v Hongkongu, který zásadním způsobem proměnil politickou situaci a to, jaký je vlastně stav práva v Hongkongu.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Pak zde máme Ministerstvo spravedlnosti, které je gesčně odpovědné za ujednání různých těch smluv. A ve svém důsledku je to i ministr spravedlnosti, který vlastně rozhoduje o vydávání do zahraničí. Ale potom podstatnou roli hraje vlastně i rezort Ministerstva vnitra, pod kterého patří policie, která je faktickým vykonavatelem v situaci, kdy dochází k předávání těch osob. Ale zatímco v situaci, kdy je někdo odsouzen - a bavíme se o výměně vězňů, tak ta situace je pokryta poměrně dobře, tak já tam prostě vnímám, že je tam jakési slepé místo, nebo do určité míry slabina celého systému, a to je vlastně žádost o předběžné zadržení. Protože my jsme dneska s Hongkongem ve stavu, nebo vlastně s Čínskou lidovou republikou, která de facto již plně ovládla Hongkong, fakticky, tak pokud přijde takováto žádost, tak naše policie jde a okamžitě ty lidi ztotožňuje a nějakým způsobem je vlastně i může zadržet.

Což situaci, kdy se jedná o lidi, kteří jsou politicky pronásledováni, z politických důvodů - a dost často toto politické pronásledování probíhá na základě vykonstruovaných obvinění, viz příklad pana Joshua Wonga, který je obviněn z nějakého typu kuplířství - tak to jsou tresty a zločiny, které samozřejmě v obou zemích jaksi v těch právních řádech existují a nikdy není ten člověk stíhán za politickou záležitost. Vždycky tam je, nebo víceméně vždycky se tam hledá, nějaký paragraf, protože i pro ten totalitní režim je to jednodušší, když jej stíhají a odsoudí za jaksi věc, které je celosvětově uznávaná.

Takže já bych se chtěl zeptat, jakým způsobem si myslíte, že by tato problematika měla být řešena a co udělat pro to, aby když sem budou jezdit lidi, kteří jsou čínskému režimu nepohodlní, tak aby neměli obavy z toho, že vlastně je může nějakým způsobem ten čínský režim šikanovat i na území České republiky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…