Liška (SZ): Díky absurdní změně zákona o podporu přicházejí nové šetrné zdroje

13.09.2013 19:29

Stopka pro nové obnovitelné zdroje potvrzena: Zelení budou usilovat o obnovení rozumného růstu šetrné energetiky

Liška (SZ): Díky absurdní změně zákona o podporu přicházejí nové šetrné zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Senát dnes potvrdil zastavení podpory pro nové instalace obnovitelných zdrojů. O podporu přijdou nové větrné, biomasové nebo bioplynové stanice naopak zůstanou zachovány dotace pro spalovny odpadu. Strana zelených považuje změnu za nesystémovou, navíc kritizuje absenci odborných pokladů, který by vyhodnotily ekonomický dopad opatření či plnění českých závazků v růstu šetrných zdrojů.

„Výsledek tlaku proti obnovitelným zdrojům je absurdní změna zákona, neboť o podporu přicházejí nové šetrné zdroje a zůstává zachována pro spalovny odpadu. Vláda, poslanci i senátoři navíc ignorovali možnost využití nefinančních nástrojů podpory malých, domácích zdrojů, která by nezatížila faktury spotřebitelů elektřiny. Strana zelených chce proto prosadit nový nástroj pro rozhýbání zájmu o drobné obnovitelné zdroje inspirovaného takzvaným net-meterignem,“ poukazuje na program Strany zelených její předseda Ondřej Liška.

Šlendriánská forma změny zákona o podporovaných zdrojích získala podporu napříč politickým spektrem. Jediným “statečným” byl dnes Libor Michálek, nezávislý senátor zvolený s podporou Strany zelených, Pirátů a KDU-ČSL.

Strana zelených je připravena po volbách v případě svého úspěchu nastavit systém pro podporované zdroje, aby zmizely nesmyslné dotace pro spalovny odpadu a naopak zůstala zachována rozumná podpora pro šetrné, lokální zdroje, které pomohou snížit naši závislost na uhlí a zemním plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě