Liška (SZ): O co, že zelení umí ekonomiku líp než Babiš?

07.10.2013 15:00

Andrejovi Babišovi nelze ubrat, že umí prodat poměrně dost rohlíků a kuřat. Vedení státu a rozvoji hospodářství ale evidentně vůbec nerozumí. A nezná ani svůj vlastní program.

Liška (SZ): O co, že zelení umí ekonomiku líp než Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Minulý týden nám Andrej Babiš prozradil svůj názor na střední a malé podniky v MF DNES. Malé a střední podniky jsou prý „klišé a kecy,“ inovátorské podniky jsou na „prd“. Překvapí proto, že pokud otevřeme program Babišovy strany ANO v oblasti "Průmysl a podnikání", nalezneme v něm následující slib občanům:

„Podpoříme mikropůjčky a další formy financování pro malé a střední podnikatele. Zjednodušíme přístup k veřejným zakázkám pro malé a střední podnikatele. Podpoříme vzdělávání začínajících podnikatelů a rozvoj center sdílených služeb.“

 Jsou tedy podle Andreje Babiše klišé a kecy malé a střední podniky nebo za kecy považuje program své vlastní strany? Vraťme se ale k malým a střením podnikům. Pan Babiš toho o národním hospodářství opravdu moc neví.

 Malí a střední podnikatelé tvoří 36 procent českého HDP a zaměstnávají přes 60 procent všech pracovníků ČR, přičemž tvoří 99 procent všech podniků. Jeden milion firem v Česku jsou právě malé a střední podniky, které jsou páteří české ekonomiky, hlavním faktorem hospodářského růstu. Zaslouží respekt a konkrétní podporu, kterou jim zelení nabízí.

 Na rozdíl od TOP 09 a Miroslava Kalouska totiž víme, že k hospodářskému růstu se nelze proškrtat. K rozvoji a modernizaci ekonomiky potřebujeme investice do projektů s vysokých multiplikačním efektem. Ne však do investic, které prosazuje prezident Zeman ve formě mnohasetmiliardových korupčních příležitostí typu rozšíření „Tunelína“ nebo zbytečného kanálu Dunaj - Odra - Labe.

 Že modernizovat ekonomiku umíme, jsme již dokázali zavedením Zelené úsporám, která vytvořila okolo dvaceti tisíc pracovních míst, pomohla udržet nad vodou stavebnictví v době největší hospodářské krize a snížila účty za energie. Energetická modernizace domů je přitom schopna přinést třikrát víc pracovních míst než rizikové investice do dalších reaktorů v Temelíně. Každá miliarda investovaná do projektů energetické renovace budov znamená růst HDP ve výši 2,13 až 3,59 miliard korun.

 Podle zelených by měl stát podpořit investice do modernizace budov 12 miliardami korun ročně, což bude znamenat jednoprocentní plus pro HDP každý rok. Takto nastavená veřejná podpora může vytvořit až třicet pět tisíc pracovních míst. Zároveň platí, že v dobře zatepleném domě klesnou účty za teplo o 70 až 90 procent. Dnes běžná rodina s průměrnou spotřebou za teplo zaplatí až dvacet dva tisíc korun ročně. V energeticky moderním domě ročně ušetří patnáct tisíc korun a víc.

 Pro hospodářský rozvoj a budoucí prosperitu potřebujeme také zlepšit schopnost státu získávat investice ze zahraničí. Časy, kdy mohlo Česko konkurovat jen díky kvalitní, levné pracovní síle, jsou pryč. Pokud se nechceme stát montovnou Evropy, kterou každá další hospodářská krize sestřelí jako první, musíme se posunout. Nové investice přijdou, pokud posílíme kvalitu vzdělávání, přijdou za inovacemi a kvalitní dopravní a technologickou infrastrukturou.

 Klíč k budoucí prosperitě leží nepochybně právě v kvalitě vzdělávání. Je potřeba postupně posílit každoroční přísun financí do vzdělávání na úroveň 6,5 procenta HDP, jako u úspěšných zemí OECD, a zvýšit ohodnocení učitelů minimálně o polovinu. Bez dobrých a dobře motivovaných učitelů totiž nebudeme mít ani úspěšné žáky, ani kvalitní pracovní sílu. Finance na takový program lze získat z domácích veřejných i soukromých zdrojů, ale také z evropských peněz.

 Budoucí prosperitu zajistí inteligentní a sofistikovaná politika, ne politici, kteří nevědí, co slibují nebo své sliby již předem nehodlají plnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…