Liška (SZ): Pouhá pozice zmocněnce pro lidská práva nefunguje. Potřebujeme ministra

11.12.2013 13:15

"Nepřizpůsobiví" dnes nemohli projít Hybernskou. Zelení uspořádali demonstraci za ustavení ministra pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti.

Liška (SZ): Pouhá pozice zmocněnce pro lidská práva nefunguje. Potřebujeme ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv uspořádali demonstraci za vytvoření postu ministra pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti. Během happeningu, který proběhl přímo před Lidovým domem v Hybernské, byl symbolicky zablokován chodník, po kterém mohli projít jen přizpůsobiví občané. Ti nepřizpůsobiví museli jinudy. Zelení upozornili na stávající situaci v oblasti ochrany lidských práv a podpořili nedávnou iniciativu neziskových organizací se stejným cílem. Agenda lidských práv by podle zelených měla být zastoupena na úrovni Vlády, přesunem stávajících kompetencí z Úřadu vlády.

Strana zelených (SZ) podporuje nedávnou iniciativu neziskových organizací, které ve svém otevřeném dopise žádají předsedy ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL, aby se zasadili o vytvoření Ministerstva pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti. Předsedové zmíněných politických stran a hnutí dodnes s žádným návrhem řešení lidskoprávní agendy na vládní úrovni nepřišli. Nevyjádřili dokonce ani žádný pozitivní postoj či příslib, že se o zřízení potřebné instituce zasadí.

„Nechceme jakékoliv navyšování počtu úředníků, agenda je dostatečně zastoupena ve struktuře Úřadu vlády. Přesto ale tyto kompetence musí být přesunuty a jednoznačně zastoupeny přímo ve Vládě v podobě ministra. Je očividné, že pouhá pozice zmocněnce nefunguje. V situaci, kdy protiromské nálady a otevřený rasismus, který nachází zastání už i na půdě Parlamentu ČR, stupňující se ohrožení sociálním vyloučením, nerovnost žen a mužů, diskriminace ve vzdělávání, na trhu práce či v oblasti bydlení, je třeba přijít s efektivním řešením,” uvedl Ondřej Liška, předseda zelených.

Zelení mají jako jediná strana vytvoření rezortu pro lidská práva ve svém programu, protože ochrana lidských práv patří dlouhodobě mezi jejich programové priority. „Byli to v minulosti právě zelení, kteří jako první a zároveň i poslední prosadili vytvoření lidskoprávní instituce na úrovni ministra či ministryně. Od té doby je ale tato agenda soustavně a cíleně marginalizována. Z vládní úrovně de facto zmizela a zcela pozbyla své vážnosti,“ připomíná Josef Šmída, člen odborné sekce pro lidská práva SZ a organizátor happeningu.

Zelení se zasazují o to, aby lidská práva opět nabyla na významu a získala systematickou ochranu a zastání v nejvyšších patrech politiky. „K tomu nemůže nikdy dojít bez vytvoření potřebné instituce. Peníze daňových poplatníků nelze nadále mrhat na zásahy těžkooděnců a další neúčinná řešení následků zanedbávání lidských práv. Systematická lidskoprávní agenda je ve svém důsledku výrazně levnější a dlouhodobější řešení,“ uvedl Tomáš Křemen, předseda Mladých zelených.

Strana zelených se ve spolupráci s občanským sdružením Mladí zelení rozhodla využít příležitosti Mezinárodního dne lidských práv a právě probíhajících jednání ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL o budoucí vládě a uspořádala veřejný happening. Akce se uskutečnila 10. prosince v Praze a její kontroverzní obsah upozorňoval na neřešené lidskoprávní problémy v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…