Lukl (STAN): Hodonínská galerie výtvarného umění by měla projít rekonstrukcí

18.11.2022 22:59

Na 87 milionů korun by měla přijít rekonstrukce Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Projekt krajem zřizované organizace ve středu 16. listopadu 2022 schválila rada kraje.

Lukl (STAN): Hodonínská galerie výtvarného umění by měla projít rekonstrukcí
Foto: Archiv PL
Popisek: František Lukl

Rozhodujícím faktorem bude, zda se kraji na opravu podaří získat evropské finance a peníze ze státního rozpočtu. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Rozhodnutí rady je takovým prvním impulsem v celém záměru kraje opravit hodonínskou Galerii výtvarného umění, ale chceme, aby se věci daly rychle do pohybu. Celkové náklady na opravy by podle našich odhadů měly dosáhnout 86,87 milionu korun – z toho 56 miliony by měl přispět Evropský fond pro regionální rozvoj, o 12 milionů požádáme stát a kraj by dodal 18,9 milionu ze svého rozpočtu,“ vyčísluje uvažované zdroje financování náměstek hejtmana František Lukl. O uvedeném krajském příspěvku na financování oprav bude ještě jednat zastupitelstvo.

Jak následně dodal náměstek Lukl, projekt se týká stavebních a částečně i restaurátorských prací. „Jde nám o zvýšení ochrany a zlepšení podmínek péče o sbírky, které jsou uskladněny v nevyhovujících podmínkách. Chceme vytvořit vhodné prostředí pro manipulaci se sbírkami a zlepšit tepelný komfort ve výstavních prostorách. Cílem je také odstranit bariéry v přístupu do objektu a vytvoření komfortu pro návštěvníky – konkrétně třeba v podobě patřičného sociální zázemí. Jde také o to zlepšit energetické parametry stávající budovy, která vznikla začátkem 20. století, a to tak, aby se snížila její energetická náročnost,“ říká František Lukl.

V případě, že se kraji podaří získat patřičné finance, práce na rekonstrukci Galerie výtvarného umění by mohly probíhat od června 2023 až do konce roku 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…