MMR: Vláda rozhodne, zda se bude ČR ucházet o pořadatelství celosvětové konference

18.08.2014 13:47

Ministerstvo pro místní rozvoj předloží na příštím jednání vlády návrh na zajištění organizace celosvětové konference Habitat III v ČR, včetně kalkulace předpokládaných nákladů, podmínek a požadavků souvisejících s jejím uspořádáním. Vláda buď vysloví souhlas, nebo nesouhlas s podáním oficiální nabídky ČR na uspořádání této už třetí konference o bydlení a udržitelném rozvoji měst v červnu 2016 v Praze.

MMR: Vláda rozhodne, zda se bude ČR ucházet o pořadatelství celosvětové konference
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

V souvislosti se schválením národní zprávy za Českou republiku byla v červenci vláda informována o přípravách celosvětové konference. „Předložili jsme proto vládě ke zvážení nabídku, že by konferenci Habitat III mohla na jaře 2016 uspořádat v Praze Česká republika. Vláda mi následně uložila předložit strukturovaný návrh na zajištění organizace konference, včetně kalkulace předpokládaných nákladů a dalších podmínek a požadavků souvisejících s jejím uspořádáním. Výdaje na zorganizování konference jsou odhadovány na 90 milionů korun,“ řekla ministryně Věra Jourová.O uspořádání konference Habitat III rozhodlo valné shromáždění OSN v prosinci 2011. Program OSN pro lidská sídla existuje v rámci OSN od roku 1976 (dříve pod názvem Komise OSN pro lidská sídla), kdy se konala v kanadském Vancouveru první světová konference Habitat. V roce 1996 se v tureckém Istanbulu konal Habitat II; v roce 2016 to bude Habitat III.

Program OSN pro lidská sídla je řízen jeho řídící radou, která se schází každé dva roky v sídle programu v Nairobi. Jednání probíhá za účasti všech zemí OSN a jeho obsahem je zejména udržitelná urbanizace lidských sídel s důrazem na roli financování a plánování při potlačování chudoby. V centru aktivit Programu OSN pro lidská sídla je proto podpora přístupu k bydlení, životní podmínky ve městech a řešení problémů městské chudoby – jde o nejnaléhavější cíle globálních diskusí, včetně hledání nových forem financování a získávání fondů pro činnost řídící rady i programu jako celku. V ČR je věcným gestorem programu OSN Ministerstvo pro místní rozvoj.

„V případě, že by Česká republika se svou nabídkou uspěla, vypracovali bychom do konce letošního roku jako věcný gestor programu OSN návrh „cestovní mapy“ na zajištění organizace této akce a předložili ho vládě ke schválení,“ uvedla Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.