MPSV: Dobrovolníci z řad seniorů získali ocenění Dobrá duše

06.07.2014 15:52

Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo jedním z partnerů druhého ročníku projektu Dobrá duše, který oceňuje jednotlivce i instituce, jež pomáhají rozvíjet dobrovolnictví seniorů v České republice.

MPSV: Dobrovolníci z řad seniorů získali ocenění Dobrá duše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Vítězové jednotlivých kategorií za rok 2013 si ve čtvrtek 3. července převzali certifikáty v Klášteře minoritů sv. Jakuba v Praze. Smyslem projektu je aktivizovat dobrovolníky v seniorském věku a zapojit je do činností v sociálním zařízení. Projekt rovněž podporuje instituce, které vytváří vhodné podmínky pro aktivní seniory. Snahou je zvýšit počet dobrovolníků a posílit jejich vzájemnou spolupráci.

„Měnící se demografická situace bude do budoucna vyžadovat stále větší spolupráci lidí různých věkových kategorií i posilování vztahů v rodině, komunitě a ve společnosti, proto vnímám dobrovolnictví jako důležitou součást občanské společnosti. Rozvoj dobrovolnictví je také jednou z priorit Národního akčního plánu podporujícího pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017,“ uvedla náměstkyně ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Jana Hanzlíková.

„Projekt Dobrá duše je výborný příklad toho, jak ocenit dobrovolníky, kteří se rozhodli pomáhat ostatním lidem, a též jak ocenit organizace, které pomáhají svou činností šířit myšlenky a rozvoj dobrovolnictví v naší společnosti,“ dodala náměstkyně.

Vítězové kategorie Jednotlivci:

  • Anna Vyvialová
  • Petr Braneiský
  • Manželé Eva a František Vajrauchovi

Vítěz kategorie Instituce:

  • Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa

Projekt Dobrá duše vznikl v roce 2012 a má za cíl vyhledávat aktivní seniory, kteří poskytují pomoc těm, kdo nemají dostatečné rodinné zázemí nebo zůstali sami. Pomáhají ostatním znovu najít chuť do života a prožít důstojným způsobem stáří. Odborná komise složená ze zástupců partnerů projektu letos hodnotila zejména stálost zapojení dobrovolníků, jejich kreativitu a celkové nadšení pomáhat. Sami účastníci projektu hovoří o tom, že na dobrovolnictví se dali hlavně proto, aby podpořili svoje vrstevníky. Takovouto pomoc bere většina z nich jako samozřejmou a přirozenou činnost.

Projekt by měl pokračovat i v příštím roce. Seznam všech oceněných a další informace o projektu naleznete na webových stránkách www.dobra-duse.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.