MZe: V tendrech na lesnické práce uspěly i malé a středně velké firmy

19.12.2014 14:01

K tiskové zprávě informující o podepsání již 30 smluv v rámci probíhajícího tendru na lesnické činnosti od roku 2015 Lesy Ćeské republiky, s. p., poznamenávají: Snahou Lesů ČR je, aby se lesnických tendrů účastnilo co nejvíce podnikatelských subjektů. Zákon o veřejných zakázkách zakazuje jakoukoli možnou diskriminaci v přístupu k tendrům ze strany zadavatele. Nelze tedy žádnou firmu bez objektivního a zákonného důvodu ze soutěže vyřadit.

MZe: V tendrech na lesnické práce uspěly i malé a středně velké firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Lesy ČR ve shodě s Ministerstvem zemědělství na podobě lesnických tendrů velmi intenzivně pracují již od okamžiku nástupu nového generálního ředitele Daniela Szóráda v polovině dubna letošního roku. Daniel Szórád dostal od ministra Mariana Jurečky jasné zadání – zpřístupnit tendry i menším firmám: Došlo například ke zvýšení počtu soutěžených jednotek, tendr obsahuje také některé nové aspekty týkající se zaměstnanosti a dostupnosti dříví v regionech. Na třech částech aktuální veřejné zakázky jsou odděleně soutěženy pěstební a těžební činnosti.

Lesy ČR v aktuálním tendru soutěží uzavření 33 smluv pro 30 smluvních územních jednotek (SÚJ). Na 3 jsou soutěženy odděleně pěstební i těžební činnosti. Jde přitom jen o jednu pětinu lesních porostů, které Lesy ČR na území státu spravují. K dnešnímu dni je uzavřeno již 30 těchto smluv. V zájmu naprosté transparentnosti Lesy ČR navíc uzavírají smlouvy výhradně s uchazeči, kteří se umístili na prvních místech v pořadí. Otevírání obálek s podanými nabídkami dne 7. 10. 2014 bylo veřejné a v sídle ředitelství podniku v Hradci Králové se ho účastnili i zástupci médií.

Prozatím nejvíce smluv - celkem 8 - je uzavřeno se společností UNILES. Následuje celá řada dalších firem: PETRA spol s r.o. (4); Kloboucká lesní s.r.o. (4); LST, a.s. (4); Stora Enso Woods Products, s.r.o. (2); T.E.P.Z., s.r.o. (2); SOLITERA spol. s r. o. (2); JACER – CZ, a.s. (1); BAGO, s.r.o. (1); Triumfa Energo, s.r.o. (1) ; Ing. Pavel Šimandl (1). Z tohoto výčtu je jasně vidět, že uspěly i malé a středně velké firmy.

Celkem se tendru účastní 37 firem, které dohromady podaly 277 nabídek. Tendr má jasná a podle zákona stanovená kritéria. Hlavním hodnotícím kritériem je nabídková cena, nicméně nutnou podmínkou pro účast v tendru je splnění stanovených kvalifikačních předpokladů.

Společnost UNILES objektivně v 8 částech veřejné zakázky nejlépe vyhověla požadovaným kritériím, což konstatovaly i jednotlivé hodnotící komise. UNILES je účastníkem lesnických tendrů LČR již řadu let, tedy dávno předtím než do ní majetkově vstoupila společnost Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.