Macek: Rekonstrukce tramvajové trati se kvůli vedení Jablonce prodraží o 57 milionů

22.06.2020 16:32

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) na přání vedení Jablonce (ODS, ANO, SLK) rozdělil na dvě etapy projekt rekonstrukce a prodloužení tramvajové trati z Liberce na nový jablonecký terminál.

Macek: Rekonstrukce tramvajové trati se kvůli vedení Jablonce prodraží o 57 milionů
Foto: Archiv Jakuba Macka
Popisek: Jakub Macek

Dopravním podnikem chystaná rekonstrukce trati, která je nutná pro udržení provozu, a Jabloncem připravovaná výstavba terminálu proběhnou do pololetí 2023. Prodloužení trati je odloženo na neurčito, takže konečná stanice tramvaje bude 600 metrů od terminálu.

Paradoxem je, že terminál bude postaven zřejmě i s kolejemi, jen na něj tramvaje nedojedou. Na komfortní přestupy mezi všemi druhy dopravy, jak to už desítky let známe ze západních zemí, si my Jablonečané i všichni u nás přestupující ještě dlouho počkáme.

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí

Důsledkem odkladu prodloužení trati bude nižší evropská dotace na její rekonstrukci, protože míra dotace je odvislá od komfortu pro cestující. DPMLJ kvůli tomu zaplatí z vlastních zdrojů za rekonstrukci o 57 mil. Kč navíc. Tyto náklady pak budou muset proplatit Liberec a Jablonec v poměru 38 mil. Kč ku 19 mil. Kč, jak to předpokládá memorandum uzavřené mezi Libercem, Jabloncem a Libereckým krajem k zajištění provozu na tramvajové lince č. 11. Liberecký kraj se totiž podílí pouze na provozních nákladech.

Kdo za prodražení rekonstrukce trati může? Současné vedení Jablonce v čele s ODS tvrdí, že projekt má na starost DPMLJ, takže odpovědnost podle nich nese DPMLJ. Skutečnost je taková, že ODS neměla zájem o prodloužení trati. Ne náhodou to byl člen jablonecké ODS a podnikatel provozující obchod na ulici Budovatelů na trase prodloužení trati, kdo se účelově odvolal proti projektu výstavby dešťové kanalizace a tím významně pozdržel přípravu prodloužení trati. V kombinaci s nepříliš úspěšnou peticí dalšího podnikatele, který má podnik taktéž na trase prodloužení trati, získala ODS zástupné argumenty, proč prodloužení trati pozastavit a přitom za to nenést příliš okatě odpovědnost.

Jakub Macek k tomu říká: „Je jednoduché tvrdit, že by projekt včas nedostal všechna povolení, když se o to nikdo ani nepokusil. Odvolání by ho jen o několik měsíců pozdrželo. Řešením bylo současně připravovat obě varianty, tedy rekonstrukci trati s i bez jejího prodloužení na terminál. Kde je vůle, najde se i cesta. Jenže vůle nebyla a obě největší krajská města za to zbytečně zaplatí 57 milionů korun.“

Jakub Macek (bez pol. přísl.), zastupitel Jablonce nad Nisou za Společně pro Jablonec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny