Mach, Pajonk (Svobodní): Snižme každému pracujícímu odvody o tisícovku

02.12.2016 18:20

Je to jednoduché. Slučme platby sociálních odvodů a daně z příjmu do jediné a zvyšme základní daňovou slevu na poplatníka. Výsledkem je o tisíc korun vyšší čistá mzda pro každého pracujícího.

Mach, Pajonk (Svobodní): Snižme každému pracujícímu odvody o tisícovku
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Návrh představili novinářům a veřejnosti předseda Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach a zlínský krajský zastupitel a podnikatel Tomáš Pajonk.

„Uděláme tři dobré věci najednou. Obrovsky zjednodušíme daňový systém. Zbavíme ekonomiku dotací, které jsou nespravedlivé a škodlivé. A všem lidem necháme v peněženkách více peněz,“ vysvětluje Petr Mach.

Plán se podle obou autorů dotkne 4,5 milionu pracujících zaměstnanců i živnostníků. Těmto lidem by tedy v peněženkách zůstalo souhrnem 54 miliard korun. A jen oni sami by je utratili za to, co chtějí a potřebují. „Vláda za posledních pár let rozdala peníze mnoha zájmovým skupinám, ale úplně zapomněla na tu hlavní a nejdůležitější. Pracovité lidi – zaměstnance, živnostníky. Pojďme se chvíli soustředit i na ty, kteří hodnoty v naší zemi tvoří,“ popisuje Tomáš Pajonk.

Konec desetimiliardovým dotacím pro vybrané

Už nyní vidí Svobodní v rozpočtu položky, na kterých by se kvůli výpadku státního příjmu dalo uspořit nebo by se rovnou mohly zrušit.  Nižší daně vyvedou lidi ze závislosti na sociálních dávkách, které stát nebude muset vyplácet, což by mělo přinést asi pět miliard korun. Spojením odvodů by se rovněž měly snížit náklady na správu daní. Chtějí také rušit některé instituce, například agentury CzechInvest nebo CzechTrade.

Nepotřebné jsou podle plánu například Rada vlády pro lidská práva, Rada vlády pro rovnost mužů a žen či Rada vlády pro nestátní neziskové organizace. „Pět miliard by vyneslo i zrušení povinného přimíchávání biopaliv, úlev na spotřební dani pro biopaliva a zrušení takzvané zelené nafty,” popisují autoři. Velké peníze se dají získat zrušením desetimiliardových dotačních programů a daňových prázdnin jen pro některé vybrané firmy.

„Vyzveme poslance i ministra financí, aby si náš návrh osvojili a ještě do voleb udělali konečně něco užitečného. A pokud to neudělají, počkáme si a navrhneme to, až zasedneme ve sněmovně,“ říká Mach.

Už nyní se můžete podívat na výpočty a další údaje a spočítat si svou čistou mzdu na tisicovka.svobodni.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.