Mach (Svobodní): Z podpory biopaliv bohatne akorát Agrofert Andreje Babiše

21.04.2015 20:46

Petr Mach bojuje proti zákazu igelitek a přimíchávání řepky do nafty

Mach (Svobodní): Z podpory biopaliv bohatne akorát Agrofert Andreje Babiše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) dnes v Bruselu podal dva pozměňovací návrhy pro návrhy směrnic, které bude v příštím týdnu projednávat Evropský parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku.

I. BIOPALIVA

První návrh se týká nové směrnice o biopalivech, která se bude projednávat ve druhém čtení. Rada ministrů navrhuje snížit podíl biopaliv z plodin typu řepka na 7 %. Pozměňovací návrh Petra Macha povinný podíl biosložek první generace v benzinu sníží ze 7 % na 6 %. Nižší podíl nelze bohužel vzhledem k jednacímu řádu EP navrhnout.

"Podpora biopaliv zdražuje řidičům naftu a benzín skoro o korunu na litr a osvobození biopaliv od spotřební daně stojí státní rozpočet miliardy korun na ušlé dani. Z podpory biopaliv bohatne akorát Agrofert Andreje Babiše. Cílem Svobodných je kompletní zrušení podpory biopaliv," vysvětluje europoslanec  Petr Mach.

Více informací sdělí Petr Mach na tiskové konferenci ve čtvrtek 23. dubna v 15:30 v Hotelu Grandior a na následné panelové diskusi od 18:00 hod.

II. IGELITKY

Druhým návrhem Petr Mach zamítá postoj Rady k směrnici o omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Nová směrnice předepisuje, že do roku 2019 musí být omezena spotřeba igelitek na 90 ks igelitek ročně na osobu a do roku 2025 na 40 ks ročně.

"Spotřebitel je rozumná bytost a ví, kdy je pro něj vhodná igelitová taška, a kdy ne. Evropští politici mu nemají diktovat, do čeho má dávat nákup. Čeští spotřebitelé navíc sami od sebe odpad recyklují a igelitky z nákupů používají dál např. jako tašky na domovní odpad," upozorňuje Mach.

Pokud by Machův zamítací návrh prošel, legislativní proces tím končí a v platnosti zůstává stará směrnice z roku 1994, která žádné takové limity nepředepisuje.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…