Mádlová (ANO): Konsolidační balíček výrazně zhorší situaci pacientů

16.05.2023 16:13 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konsolidačnímu balíčku.

Mádlová (ANO): Konsolidační balíček výrazně zhorší situaci pacientů
Foto: plzeň.cz
Popisek: Ivana Mádlová

ZHORŠENÍ SITUACE CELIAKŮ ZA SOUHLASU MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ

Součástí konsolidačního balíčku, který vláda s velkou slávou představila minulý týden, je i zvýšení DPH u celé řady služeb a výrobků. Musím se zastavit u zvýšení DPH z 10 na 12 % u bezlepkových potravin. Ty jsou ale ŽIVOTNĚ důležité pro jedince, od dětí až po dospělé, kteří trpí celiakií. Nemoc se týká cca 2,5% populace. Toto není číslo, které by zachránilo zvýšeným DPH státní rozpočet!

Jisté ale je, že tímto krokem výrazně zhorší situaci pacientů.

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku obsaženého v obilí. Jedná se o genetické onemocnění. Choroba může probíhat bezpříznakově nebo se projevuje příznaky od méně závažných až po závažné. Projevuje se např. neprospíváním, průjmy, zácpou, anémií, kožními problémy, bolestmi břicha, záněty kloubů, postižením jater, chronickou únavou, u dětí opakované zlomeniny. Neléčená choroba může způsobit v dospělosti závažné komplikace.

Při této chorobě musí člověk zcela změnit jídelníček. Doživotně! Bohužel bezlepkové potraviny jsou velmi drahé a jsou značným zásahem do rodinného rozpočtu.

Na tuto dietu příspívají některé zdravotní pojišťovny většinou do omezeného věku a různé výše, který ovšem zdaleka nepokryje náklady na potřebné potraviny.

Musím opět konstatovat, že vláda dává najevo absolutní nezájem o (nejen) zdravotní situaci občanů, zda na lékařem předepsanou léčbu mají finance nebo ne a ministru Válkovi je zřejmě jedno, zda se pacienti léčit budou či nebudou, protože na to nemají.  Počítají ministři Válek a Jurečka, že vyčlení další finance pro dávky v hmotné nouzi (příspěvěk na živobytí)?

Určitě budu v této věci podnikat další kroky – budu se na to ve sněmovně ptát, a pokud tato položka v seznamu zůstane, budu podávat pozměňovací návrh na její odstranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.