Majerová (Trikolora): Rakušan neměl mandát udělat z ČR zemi migrantů

13.06.2023 8:05 | Tisková zpráva

Stanovisko Trikolory k reformě migrační politiky EU.

Majerová (Trikolora): Rakušan neměl mandát udělat z ČR zemi migrantů
Foto: Archiv Zuzana Majerová
Popisek: Předsedkyně Trikolory a bývalá poslankyně Zuzana Majerová

Trikolora odsuzuje postup zástupce České republiky, který jako jediný z celé Visegradské skupiny odsouhlasil migrační dohodu EU, jež staví na tzv. povinné solidaritě. Byl jím ministr vnitra Vít Rakušan, který tak bez jakéhokoli zjevného mandátu torpédoval dosavadní dlouhodobé úsilí předchozích vlád bránit Českou republiku před další vlnou masové migrace. Z dohody vyplývá povinnost států přijmout uprchlíky ze zemí nejvíce zasažených migrační vlnou nebo za každého nepřijatého migranta platit vysoké finanční částky.

Dočasná výjimka z této povinnosti, kterou obdržely Česká republika a Polsko kvůli přijetí statisíců migrantů z Ukrajiny, v delším časovém horizontu nic zásadního neznamená. Polský ministr vnitra i přesto hlasoval proti dohodě a je naprosto jasné proč. Na rozdíl od Rakušana hájí bytostné zájmy vlastní země. Ten prý nechce být „potížistou v EU“, takže klidně vystaví Českou republiku v budoucnu stejně děsivým problémům s migranty, jaké v současnosti zažívá například Německo nebo Švédsko.

Trikolora proto žádá, aby předseda vlády na svolané mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k tomuto tématu jasně vysvětlil, zda ministr vnitra měl jakýsi utajený mandát od vlády tzv. povinnou solidaritu odsouhlasit nebo zda jednal svévolně. Dále vyzývá poslance, aby migrační dohodu EU odmítli jako akt, který je nebezpečný, nepřijatelný a v rozporu s našimi národními zájmy a s dosavadními postoji české politické reprezentace.

Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory

Václav Musílek, předseda KO Trikolora Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.