Malach (SNČR): Společnou daňovou politiku nechceme

26.03.2019 11:04

Senát parlamentu České republiky podpořil vládu v její snaze, aby Česká republika nemohla být v rámci Evropské unie přehlasována v daňových záležitostech.

Malach (SNČR): Společnou daňovou politiku nechceme
Foto: SNČR
Popisek: Strana nezávislosti České republiky

Senátoři nesouhlasí s tím, aby se o daních hlasovalo v EU prostou většinou místo jednomyslně, jako tomu je dosud. V tomto případě musím senátory pochválit, že odmítli předat další část naší české svrchovanosti do Bruselu. Možnost nastavení vlastních daňových pravidel považuji za základní a velmi důležitou funkci každého státu.

Mně se české daně rozhodně nelíbí, jsou podle mě příliš vysoké, systém je komplikovaný a často se mění. Nicméně bych nerad, aby o mých daních rozhodovali nikým nevolení úředníci v Bruselu. V ČR má přece jen každý možnost zvolit si takovou vládu, která nastaví daně podle jeho preferencí. Pokud však předáme tuto pravomoc EU, bude o našich daních rozhodovat od stolu úředník, kterému je to v podstatě jedno. On nemá odpovědnost vůči českým občanům, on se nemusí bát, že když se jim jeho rozhodnutí nebude líbit, že ho příště nezvolí. Tedy nemá žádný důvod brát ohledy na jiný názor než na svůj.

Evropská komise argumentuje, že většinové hlasování by zvýšilo akceschopnost v přijímání změn a boji např. s daňovými úniky či podvody. Já v tom ale vidím jen další z kroků, kterými se EU plíživě blíží k superstátu. Možnost ovlivňovat výši daní je totiž zásadní konkurenční výhodou každého státu.

Pokud by byly daně v celé EU stejné, nemá žádná společnost důvod, aby investovala a zaměstnávala lidi zrovna u nás nebo někde jinde, kde je to pro ni výhodnější. Zároveň je to dobrý indikátor, zda jednotlivé národní vlády dělají svou práci dobře, nebo špatně. Pokud se do země hrnou investoři, je vše v pořádku, pokud ne, asi ta konkrétní vláda dělá něco špatně.

Navíc jsem přesvědčen, že pokud by se daňový systém sjednocoval, daně by určitě neklesaly – spíše by se srovnávaly tak, aby odpovídaly výši ve státech s nejvyšším zdaněním. A já bych rozhodně nechtěl platit třeba francouzské daně. Ostatně jak je vidět, tak ani samotní Francouzi už je platit nechtějí.

Děkuji tedy Senátu za hlas zdravého rozumu. Svou suverenitu je třeba si chránit. My ve Straně nezávislosti České republiky jsme jednoznačně proti předávání dalších pravomocí do Bruselu. Lze však očekávat, že se takovéto nápady budou objevovat stále častěji. Reforma EU v jejím dnešním stavu již není možná, proto je nutné z ní odejít co nejdříve.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.